Boer+meet+zoutgehalte+sloot
Nieuws
© Koen van Wijk

Boer meet zoutgehalte sloot

Twintig boeren uit Schouwen-Duiveland doen mee aan het project 'Natuurlijk Zoet' van Living Lab Schouwen-Duiveland. De komende twee jaar bemonsteren de deelnemers het zoutgehalte van diverse sloten op het Zeeuwse eiland.

Het project moet gedurende het jaar in kaart brengen welke sloot zoet is en blijft of zout wordt en blijft. Living Lab Schouwen-Duiveland is een samenwerking tussen onderwijs, waterschap, Rijkswaterstaat, gemeente Schouwen-Duiveland, lokale ondernemers en andere overheden.

Op een persbijeenkomst bij akkerbouwer Leonard den Hartog in Kerkwerve werd woensdag de meetapparatuur gedemonstreerd. Om de veertien dagen meten de deelnemers met een app op hun smartphone het zoutgehalte in hun sloten.

Oplossingen voor verzilting

'Meten is weten', zegt Den Hartog. 'Het uiteindelijke doel is dat we op basis van de meetgegevens die we de komende twee jaar verzamelen, oplossingen vinden om verzilting tegen te gaan en zoetwater vast te houden.'

De Zeeuwse akkerbouwer is blij dat alle deelnemende partijen nu het belang inzien van voldoende zoetwater. 'De landbouw is belangrijk voor de economie en de omgeving. Bovendien heeft niet alleen de landbouw voldoende zoetwater nodig, ook de natuur is ervan afhankelijk', vertelt Den Hartog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer