Nieuwe zoetwaterregeling Tholen landt goed

Het onderhandelingsresultaat van waterschap Scheldestromen, de gebruikersraad – die namens de boeren overleg voert met overheden – en ZLTO over een aangepaste regeling voor de zoetwatervoorziening op Tholen en Sint Philipsland is goed ontvangen door grondgebruikers.

Nieuwe+zoetwaterregeling+Tholen+landt+goed
© zlto tholen

Op Tholen en Sint Philipsland treft het waterschap Scheldestromen extra voorzieningen om zoetwater uit het Volkerak-Zoommeer in het watersysteem te brengen. Afhankelijk van de verwachte waterkwaliteit en de ligging van percelen ten opzichte van de sloten waarin het zoetwater wordt ingelaten, betalen agrariërs belasting via de retributieverordening.

Het waterschap moest de bestaande retributieregeling stopzetten vanwege een aangespannen gerechtelijke procedure. Eind vorig jaar kwam de Hoge Raad met het definitieve oordeel dat alleen de grondgebruikers die gebruikmaken van het zoetwatersysteem hiervoor moeten betalen.

Nieuwe tarieven

De nieuwe tarieven voor 2019 voor het onttrekken van zoetwater variëren van 13,33 tot 40 euro per hectare. Het volle tarief geldt voor de gebruikers in de groene zone (5.300 hectare) die direct beregenen met het ingelaten zoetwater. In de roze zone (1.650 hectare), waar je ongeveer 1 kilometer slang nodig hebt om te beregenen, betaal je 26,66 euro. Grondgebruikers die beregenen in de grijze zone (1.350 hectare), oftewel het overige deel van Tholen en Sint Philipsland, betalen het minimum tarief: 13,33 euro.

Op 12, 15 en 18 maart hebben de betrokken partijen de grondgebruikers bijgepraat. Volgens Paul Versluijs, akkerbouwer en voorzitter van de gebruikersraad, hebben veruit de meeste boeren en tuinders geen moeite met de nieuwe regeling.

Knelgevallen

'Ik schat in dat 95 procent tevreden is. Natuurlijk zijn er een aantal knelgevallen, bijvoorbeeld bij pachtconstructies. Wij kaarten dat dan aan bij het waterschap. Alleen zij kunnen daar als uitvoerder van deze wettelijke regeling over beslissen', aldus Versluijs.

'We vinden nog steeds dat iedereen moet meebetalen, omdat het inlaten van zoetwater een algemeen belang dient. Maar de rechter heeft beslist dat het anders moet, dus dan is dit het beste alternatief.'

Het waterschap is positief. 'Het was geen gemakkelijke opgave om deze regeling juridisch correct vorm te geven', zegt Dennis Steijaert, lid van het dagelijks bestuur. 'Ik ben blij met het overleg dat we met elkaar hebben gevoerd.' In de algemene vergadering van het waterschap Scheldestromen wordt op 27 maart beslist over het voorstel om de nieuwe regeling vast te stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer