Facebookgroep+tegen+extremisten+groeit+als+kool
Nieuws
© John Claessens

Facebookgroep tegen extremisten groeit als kool

Facebookgroep Farmers Defence Force werd maandag na de varkensstalbezetting door dierenextremisten in Boxtel opgericht en groeit als kool. In de loop van vrijdagmiddag had de groep al bijna vierduizend leden. Oprichter Mark van den Oever dacht niet dat het zo hard zou lopen.

Van den Oever was zelf onderweg, toen hij maandag van de bezetting in Boxtel hoorde. Later hoorde hij van meer mensen dat, als ze het hadden geweten, ze ook naar Boxtel wilden gaan om de getroffen ondernemer te steunen.

'Ik heb daarom de Facebookgroep aangemaakt. Op maandag had de groep iets van vier leden, de dag erna kwamen er enkele nieuwe leden bij. Ik dacht: als het zo blijft, hef ik de groep morgen weer op. Maar toen begon het te lopen. Het gaat nu zo hard. Telkens als ik kijk, zijn er weer een paar honderd nieuwe leden bij.'


De groep is volgens de varkenshouder en fruitteler uit het Brabantse Sint Hubert een soort verzekering. 'Als je slachtoffer wordt van dierextremisten, weet je in ieder geval zeker dat je er niet alleen voor staat. Andere boeren staan voor je klaar om je te steunen. Dat geeft een veilig gevoel. Er zijn ook veel mensen lid van de groep die zelf geen boer zijn, maar boeren wel een warm hart toedragen. We willen de groep toegankelijk houden voor iedereen. We staan niet boven de rest.'

Verdachte situaties

Tegelijkertijd is het een informatieplatform, zegt Van den Oever. 'Je kunt veel mensen in korte tijd bereiken. Als er verdachte situaties zijn, kunnen anderen via de groep op de hoogte worden gesteld. Er zijn ook dertien WhatsAppgroepen. Voor elke provincie een en er is er ook een in België.'

Is hij dan niet bang dat het uit de hand loopt, als er nog eens een keer een stalbezetting of iets vergelijkbaars plaatsvindt? Op de hoofdfoto van de Facebookgroep staat prominent een auto van een van de activisten die maandagavond in een greppel werd gegooid.

'Het doel van de Facebookgroep is wel dat er een afschrikwekkende werking van uitgaat. Dat activisten zich nog wel een paar keer bedenken, voordat ze zoiets weer doen', erkent de boer. 'In de groep zitten mensen van diverse pluimage. We hopen ook dat er hierdoor bij een eventuele volgende keer veel directer wordt ingegrepen door de politie. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het uit de hand loopt, maar wel dat er veel sneller wordt gehandeld door de politie. Niet praten met de dierenextremisten die illegaal een stal in gaan, maar oppakken.'

Publieke opinie

LTO Nederland drukt boeren op het hart niet voor eigen rechter te spelen. 'We hebben de publieke opinie mee', stelt woordvoerder Esther de Snoo. 'Mensen zijn verontwaardigd over wat er is gebeurd en ook vanuit de politiek wordt er om actie gevraagd.'

'Maar wat gebeurt er als er opeens een activist met een blauw oog in beeld staat? Dan kan de publieke opinie wellicht ook omslaan. Als er iets gebeurt, bel dan de politie via 112. Maak eventueel filmpjes of video's als bewijs. Maar blijf vooral rustig. Laat je niet provoceren, want daar zijn de activisten juist op uit. Wees de verstandigste. Een praktische tip is om borden 'Verboden toegang voor onbevoegden' te plaatsen. Dan staat je juridisch sterker.'

Lik-op-stukbeleid

In een gezamenlijke verklaring riepen LTO Nederland en de Producenten Organisatie Veehouderij (POV) donderdag de overheid ook op om lik-op-stukbeleid toe te passen. 'Er moet in voorkomende gevallen stevig worden opgetreden. Als er niet hard tegen illegale acties wordt opgetreden, is dat een signaal dat eigenrichting wordt getolereerd. Dat is een ontzettend gevaarlijke gedachte.'

Boeren moeten er volgens beide organisaties 'op kunnen vertrouwen dat ze veilig zijn in hun eigen huis, stal en op hun erf.' Ze pleiten daarom voor snelrecht en willen dat de overheid garant staat voor de eventuele schade. Schade moet verhaald kunnen worden op de activisten. Vrijdagmiddag vindt er overleg plaats tussen minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, LTO Nederland en POV over de te nemen maatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer