Jennissen+en+Hoetink+kijken+terug+op+actie+Boxtel
Achtergrond
© ZLTO

Jennissen en Hoetink kijken terug op actie Boxtel

Voorzitter Wim Jennissen van ZLTO Dommel en Aa en ZLTO-relatiebeheerder Hidde Hoetink blikken na de bezettingsactie in Boxtel terug op de gebeurtenissen en wat er zich achter de schermen zoal afspeelde.

12.15 uur: Het nieuws over de bezetting van de varkenshouderij verspreidt zich.

Hoetink: 'Ik kreeg een pushmelding van het Brabants Dagblad. Ik heb meteen wat rondgebeld om te proberen te achterhalen waar het precies was.'

14 uur: Hoetink belt Jennissen.

Jennissen: 'Ik wist toen nog van niets. Via een WhatsAppgroep van jonge boeren in de regio werd uiteindelijk gemeld dat het bij Jeroen van Sleuwen was. Ik heb geprobeerd telefonisch contact te krijgen met locoburgemeester Peter van de Wiel, maar dat lukte niet.'

14.30 uur: Jennissen wordt benaderd door varkenshouder Erik van Asten.

Jennissen: Ik heb met Erik overlegd wat we zouden kunnen doen. In eerste instantie wilden we het rustig afwachten tot de bezetting voorbij was.'

Ik heb hem op het hart gedrukt vooral rustig te blijven en geen gekke dingen te doen

Wim Jennissen, voorzitter van ZLTO Dommel en Aa

15.10 uur: Jennissen stuurt een bericht naar de locoburgemeester.

Jennissen: 'Ik heb benadrukt dat het noodzaak was om de actie snel te beëindigen.'

16.45 uur: De eerste jonge boeren uit de omgeving besluiten een kijkje te gaan nemen.

Jennissen: 'Ik zag een filmpje van een jongen uit de buurt die zijn trekker startte. Ik heb hem op het hart gedrukt vooral rustig te blijven en geen gekke dingen te doen. In overleg met Van Asten en Pedro van Hedel, de vicevoorzitter van onze afdeling, besloten we er zelf ook naartoe te gaan.'

17 uur: Steeds meer mensen verzamelen zich in Boxtel.

Hoetink: 'Ik was er om iets over vijven. Politieagenten maakten de eerste blokkades om activisten en veehouders uit elkaar te houden. Van Asten was er al. We hebben ons tussen de mensen begeven en er, voor zover mogelijk, voor proberen te zorgen dat het rustig bleef.'

19 uur: De politie belt Hoetink.

Hoetink: 'Ze vroegen of ik naar Boxtel wilde komen, maar ik was er al. De verbindingsofficier van de politie wilde met mij kunnen schakelen, als dat nodig was.'

19.15 uur: De bezetting wordt landelijk nieuws.

Hoetink: 'Inmiddels hadden er zich zo'n honderd mensen verzameld. Veel jonge boeren uit de regio, maar ook nieuwsgierige burgers en sympathisanten die de bezettingsactie afkeurden. De sfeer was best gemoedelijk en pluimveehouder Peter van Agt stak de barbecue aan. Wel werden een paar auto's omver geduwd. Gelukkig bleef het daarbij.'

Jennissen: 'Ik was er om 20 uur. Ik vond dat we als ZLTO moesten laten zien dat zulke acties van dierenactivisten echt niet kunnen. Linda Janssen en Geesje Rotgers van de POV waren er ook de hele avond. Ik heb met veel mensen gesproken, ook met veel niet-boeren. Ik hoorde dat er auto's in de greppel gekieperd waren. Ik dacht toen bij mezelf: als er maar geen van ons bij zijn die dit hebben gedaan.'

Hoetink: 'Naar schatting stonden er zevenhonderd mensen. We hebben continu gezegd dat het niet slim zou zijn om met geweld de activisten uit de stal te halen.'

21.15 uur: De NOS interviewt Wim Jennissen.

Jennissen: 'Ik vond dat ik dat moest doen als afdelingsvoorzitter. Ik heb gezegd dat zulke stalbezettingen echt niet kunnen en dat er veel boeren en sympathisanten op de been waren ten teken van hun betrokkenheid bij de getroffen varkenshouder.'

22.08 uur: De Mobiele Eenheid (ME) maakt een einde aan de actie.

Jennissen: 'Ons werd gevraagd om ruimte te maken voor de ME. Toen werden de actievoerders een voor een gefouilleerd, gefotografeerd en geïdentificeerd.
'Ik ben om 23.30 uur naar huis gegaan en ben nog gebeld door Wim Bens. We hebben elkaar bijgepraat over de gebeurtenissen en hoe de contacten verliepen met de POV en de gemeente.'

'Politie moet volgende keer direct ingrijpen'
Voorzitter Wim Jennissen van ZLTO Dommel en Aa wil snel met gemeente Boxtel om tafel om het verloop van de gebeurtenissen stap voor stap te evalueren. 'Het was een bizarre avond, maar gelukkig is het rustig gebleven. Daar ben ik blij om. Als ook maar iemand had besloten het recht in eigen hand te nemen, dan was er een hele meute naar binnen gegaan. Dan was het totaal geëscaleerd', zegt hij. 'Bij een eventuele volgende keer moet de politie niet zo lang wachten met ingrijpen en meteen een einde maken aan zulke acties. Ik besef dat het voor hen ook nieuw was en snap dat ze zich hier geen raad mee wisten. Maar dit mag zo nooit meer gebeuren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer