Traditionele Chinese potplanten boeten in

Cymbidium, caladium en bromelia zijn traditioneel belangrijke potplanten in China, maar zij verliezen de laatste jaren terrein. De jonge Chinese consument wil andere soorten en kleuren.

Traditionele+Chinese+potplanten+boeten+in
© IPM

De (bloeiende) potplant kent in China een lange traditie en heeft daarmee een vaste plek veroverd in het Aziatische land. Anthurium, bromelia, cyclaam en cymbidium – om enkele soorten te noemen – zijn veelgebruikte producten om de huiskamer, het balkon of de binnenplaats op te vrolijken.

De potplant is een gebruikelijk geschenk in China, schrijven de samenstellers van het rapport 'Overview of the Floricultural Sector in China, 2018' dat twee weken geleden tijdens de Hortiflorexpo IPM Shanghai is gepresenteerd. Deze is daarmee veel meer ingeburgerd dan de uit het Westen overgewaaide snijbloem die de laatste jaren snel in zwang raakt.

 

Succulenten, begonia en kalanchoe zorgen voor uitbreiding

'Overview of the Floricultural Sector in China, 2018'

Oppervlak uitgedijd

De Chinese productie van potplanten geschiedde in 2016 op 106.000 hectare. Recentere cijfers zijn niet voorhanden, alhoewel de schrijvers van het rapport veronderstellen dat het oppervlak de laatste jaren is uitgedijd. Ten opzichte van tien jaar eerder was het areaal in 2016 met 50 procent gegroeid. De totale potplantenteelt vertegenwoordigde dat jaar een geschatte waarde van ruim 4 miljard euro.

Chinese telers brengen vooral cymbidium, caladium en bromelia op de markt. Andere populaire potplantsoorten zijn onder andere anthurium, Chinese orchidee en rhododendron. Cymbidium is de meest geteelde plant in China, gevolgd door caladium.

Nieuwe soorten

Traditionele Chinese planten als bromelia, anthurium en rhododendron hebben het moeilijk, staat in het rapport. 'Met uitzondering van de Chinese orchidee en phalaenopsis, wordt de uitbreiding van het areaal vooral veroorzaakt door nieuwe soorten, zoals succulenten, begonia en kalanchoe.' Hoewel vooral jongere consumenten in China belangstelling tonen voor andere soorten en kleuren, houden de meeste kleinere telers vast aan traditionele potplanten.

Het kweken van planten vindt plaats in vrijwel heel China. In de provincie Yunnan, waar voor een groot deel de snijbloementeelt is geconcentreerd, ontwikkelt zich de teelt van kleinere maten roos, kalanchoe, zantedeschia en succulenten. Deze beweging is vooral het gevolg van een veranderende vraag: van overheden en instituties die grotere potmaten kopen, naar consumenten die belangstelling hebben voor kleinere maten.

De afzet van planten loopt, evenals bij snijbloemen. Dit zijn markten waar allerlei spelers in de keten afnemen, inclusief consumenten. Lokale en regionale overheden runnen die markten. Door hun volume en gewicht zijn planten voor de verkoop sterk afhankelijk van deze marktplaatsen.

Eigen webshops

Het alternatief e-commerce, zoals bij de snijbloemen, is er niet. Of het moet om de kleinere producten gaan, zoals kalanchoe of minisucculenten. De webverkoop van deze varianten neemt wel een hoge vlucht. Sommige grotere kwekers van deze planten hebben eigen webshops opgezet.

De kwaliteit van de Chinese potplanten is doorgaans redelijk, oordeelt het rapport. 'Enkele ervaren telers produceren goede anthuriums, bromelia's, orchideeën en andere subtropische soorten, vooral in de zuidelijke provincies in het herfst- en winterseizoen en in bepaalde verwarmde en goed beheerde kassen in het noorden.'

Het feit dat Chinese telers in staat zijn om een redelijk product in de markt te zetten en dat er nauwelijks import is van potplanten, zorgt ervoor dat de Chinese consument tevreden is over het binnenlandse product. De schrijvers van het eerdergenoemde rapport verwachten wel dat de vraag naar een betere kwaliteit, onder andere gevoed door hogere inkomens, de komende jaren toeneemt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  12° / 4°
  85 %
Meer weer