Gevers+Planten+teelt+zes+miljoen+planten+per+jaar
Reportage
© John Claessens

Gevers Planten teelt zes miljoen planten per jaar

Gevers Planten in Asten-Heusden kweekt jaarrond bloeiende planten voor binnen en buiten. De productie is grotendeels geautomatiseerd, het inpakken gebeurt handmatig. Klanten zijn vooral te vinden in het Ruhrgebied.

De vader van de huidige eigenaar Alex Gevers heeft Gevers Planten in 1964 als hoveniersbedrijf opgericht en ging daarnaast steeds meer planten kweken. Rond de eeuwwisseling is het bedrijf verhuisd naar de huidige locatie in Asten-Heusden en als kwekerij verdergegaan.

Gevers Planten levert zes miljoen planten per jaar aan tuincentra, bouwmarkten, retailbedrijven en bloemenwinkels. Zo'n 20 procent blijft in Nederland, 70 procent gaat naar Duitstalige landen, vooral naar het Ruhrgebied, en 10 procent is bestemd voor locaties elders in Europa. 'We beleveren klanten via Royal FloraHolland en Landgard. We zitten dicht bij Duitsland en daardoor dicht bij onze markt. Transport daarheen is gemakkelijk te regelen', legt Gevers uit.

Jaarrond

De kwekerij levert jaarrond bloeiende planten die met de seizoenen mee wisselen. Aan het eind van het jaar heeft Gevers Planten cyclamen en kerststerren in het assortiment, in het voorjaar ranonkel en primula, later volgen geranium, petunia, Spaanse margriet, vlijtig liesje, ballonklokje en dahlia.

Alleen kleuren en soorten die de vrouwelijke medewerkers mooi vinden komen op de markt

Alex Gevers, eigenaar Gevers Planten in Asten-Heusden

Cyclaam vormt met kerstster het winterassortiment.
Cyclaam vormt met kerstster het winterassortiment. © John Claessens

Het stekmateriaal komt van grote veredelingsbedrijven; voor cyclaam en primula uit Nederland, voor de andere planten vooral uit Afrika. 'We willen de stekken graag zo jong mogelijk in ons bedrijf hebben', zegt de ondernemer. 'Dan hebben we de verdere opkweek zelf in de hand en kunnen we het hele jaar door constante kwaliteit leveren.'

De ene plant heeft acht weken nodig om verkoopklaar te zijn, de andere wel twintig weken. 'Het vergt veel planning om de productie op elkaar af te stemmen, maar dat vind ik juist leuk', zegt Gevers. 'En we hebben een breed assortiment, zodat we kleine orders kunnen combineren in een vracht. De orders worden steeds klantspecifieker, met ieder zijn eigen tray, potje, sticker, sleeve of doos. In het verleden verzorgden we ons transport zelf. Tegenwoordig, nu we vaak rechtstreeks aan klanten leveren, laten we dat door transportbedrijven doen.'

Geautomatiseerd

De kwekerij beslaat 5,5 hectare, waarvan 8.000 vierkante meter begin 2018 in gebruik is genomen. Het productieproces is voor een groot deel geautomatiseerd met steksteek- en oppotmachines en transportsystemen. Gevers houdt zich bezig met de verkoop, inkoop en personeelsplanning. Daarnaast werken zijn 78-jarige vader en zijn vrouw in het bedrijf en heeft hij een financiële man, een receptioniste en een vaste man voor de teelt en de logistiek in dienst.

Het inpakken gebeurt met de hand, door 15 tot 25 dames die zelf de orders verdelen en klaarzetten. Afhankelijk van het seizoen werken zij meer of minder uren per week. Tijdens het hoogseizoen, in april en mei, maakt Gevers gebruik van uitzendkrachten en studenten die in het weekend bijspringen.

Handmatig inpakken na geautomatiseerde productie.
Handmatig inpakken na geautomatiseerde productie. © John Claessens


Duurzaam

Gevers Planten is MPS-GAP- en MPS-SQ-gecertificeerd en probeert zo duurzaam mogelijk te werken. In de kassen zijn schermdoeken aangebracht om energie te besparen en voor gewasbeschermingsmiddelen heeft de kwekerij een programma dat het gebruik tot een minimum beperkt. 'We hebben steeds minder middelen tot onze beschikking. Door de kwekerij schoon te houden en met goed plantmateriaal te werken, kunnen we de ziektedruk laag houden.'

Samen met zestien andere kwekers is Gevers lid van de in juni opgerichte Duurzame Energiecoöperatie Asten-Someren. Die is een onderzoek gestart naar het gebruik van aardwarmte en wil volgend jaar een houtstookinstallatie in gebruik nemen. 'In die biocentrale gaan we snoeihout verbranden, waarvan we hier meer dan voldoende beschikbaar hebben.'

Rechtstreeks contact

Jaarlijks brengt Gevers tien tot vijftien nieuwe soorten en kleuren op de markt. 'Ik vind rechtstreeks contact met klanten belangrijk en ik vertel graag het verhaal achter onze planten. Met het gerichte commentaar van onze klanten kunnen wij ons voordeel doen.' Omdat vrouwen meestal bloeiende planten kopen, legt de ondernemer de selectie van nieuwe planten in het assortiment voor aan vrouwelijke medewerkers van de inpakafdeling. 'Als zij een kleur of soort niet mooi vinden, brengen we die niet op de markt.'

In toekomst wil Gevers de processen in zijn bedrijf nog beter stroomlijnen. Verder blijft hij inspelen op trends. 'Je ziet mensen steeds meer buiten leven, ook onder invloed van tuinprogramma's. Omdat daar meer ruimte is, verkopen wij de laatste jaren meer grotere planten tot later in het jaar. Ten opzichte van tien jaar geleden is dat een groot verschil.'

'Frisse trailer waarmee we graag rijden'
en trailer van Van Zaal Transport in De Kwakel rijdt sinds kort rond met belettering van Gevers Planten in Asten-Heusden. 'Wij vervoeren jaarlijks miljoenen bloemen en planten van verschillende kwekerijen. Alex Gevers geeft ons de mogelijkheid om op zijn bedrijf te crossdocken. Dat wil zeggen dat wij planten ophalen bij diverse kwekers, zowel in het Westland als bijvoorbeeld bij Boomkwekerij Support Venlo. Die kunnen we bij Gevers over verschillende vrachten verdelen', zegt Merijn van Zaal. 'Het bedrijf ligt geografisch gunstig tussen de veilingen in Aalsmeer en Naaldwijk en die in Straelen. Onze chauffeurs zijn er altijd van harte welkom. Ze werken er prettig in verwarmde docks en kunnen zo zorgen dat ze zowel op de heen- als de terugweg volle vrachten mee kunnen nemen. De belettering hebben wij aangebracht om iets voor Gevers terug te kunnen doen. Hij heeft onze mening gevraagd over het ontwerp en ons mee laten kiezen. We vinden het een frisse trailer geworden waarmee we graag rondrijden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer