Planten verzorgen is eitje met Plantsome

Met webshop Plantsome en de bijbehorende app maken Axel en Thom Persoon uit Honselersdijk het de jonge consument gemakkelijk om planten te kopen en te verzorgen. Zij leveren planten uit eigen kwekerij en kopen in bij twintig andere kwekers. Het duo wil meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheid en de buitenlandse markt veroveren, te beginnen met Duitsland.

Planten+verzorgen+is+eitje+met+Plantsome
© Thierry Schut

Jonge consumenten willen best groen in huis, maar hebben geen idee wat voor planten ze moeten kiezen. In tuincentra staan ze soms met hun handen in hun haar en gesjouw met planten vinden ze ook niet aanlokkelijk. Eenmaal thuis komen ze er vaak achter dat ze niet weten hoe ze hun aankoop moeten verzorgen en dat komt de levensduur niet ten goede.

Om het jonge mensen gemakkelijker te maken hebben de broers Axel en Thom Persoon begin 2017 webshop Plantsome gelanceerd. Een plantenkiezer, waarbij de consument een aantal eenvoudige vragen moet beantwoorden, verlaagt de keuzestress. De bestelde planten bezorgt Plantsome thuis en in de webshop kunnen kopers ook accessoires als potten, plantentafels en plantenvoeding bestellen.

Daarnaast heeft het bedrijf een verzorgingsapp (Android en iOS), die consumenten een bericht stuurt als een plant water nodig heeft en waarop zij een plantendatabase en tips over de verzorging kunnen raadplegen.

Pannenkoekenplant is vernoemd naar Marco van Basten

Samen strategie uitstippelen

Thom en Axel Persoon zijn zoons van plantenkweker Erik Persoon van Forever Plants in Honselersdijk. Thom Persoon is verantwoordelijk voor de kwekerij en op strategisch vlak betrokken bij Plantsome, waar Axel Persoon de scepter zwaait. De twee broers stippelen samen de strategie voor de kwekerij uit. Thom Persoon wilde van jongs af aan in de tuinbouwsector aan de slag.

Axel Persoon had die ambitie niet en heeft bedrijfskunde gestudeerd in Rotterdam. 'Ik heb me daarnaast verdiept in de digitale wereld. Een professor vertelde me dat je als ondernemer het beste kunt kiezen voor een onderwerp waarvan je meer weet dan de mensen om je heen. En zo kwam ik toch in de tuinbouw terecht.'

In 2015 zijn de broers gaan nadenken over een webshop die het voor consumenten gemakkelijker en leuker zou maken om planten te kopen en die de lange keten zou verkorten. Axel Persoon werkt inmiddels fulltime voor Plantsome, dat nog acht mensen in dienst heeft.

Vertrouwen winnen

De aandacht die de webshop besteedt aan het winnen van vertrouwen bij de consument is volgens de ondernemer de basis voor het succes. Relatief simpele trucs geven belangstellenden meer inzicht in het uiterlijk van de planten. Een voorbeeld is een productpagina met een bank op de achtergrond om een beeld te geven van de grootte.

Daarnaast geeft het bedrijf een garantie van drie maanden, mits de consument de plant met de app van Plantsome verzorgd heeft.

PostNL verzorgt de levering van de planten, ook aan bedrijven, die volgens Axel Persoon tegen dezelfde problemen aanlopen als consumenten. Zij zijn eveneens op zoek naar gemak bij de keuze en de verzorging. Het valt op dat veel bedrijven uit Amsterdam bij Plantsome kopen en zich blijkbaar aangesproken voelen door de jonge tone of voice.

Bij Plantsome kunnen consumenten ook accessoires als potten, plantentafels en plantenvoeding bestellen.
Bij Plantsome kunnen consumenten ook accessoires als potten, plantentafels en plantenvoeding bestellen. © Thierry Schut

Bestelservice

Voor de bezorging aan bedrijven denken de initiatiefnemers na over een nieuwe bestelservice, omdat dat voor bestellingen van tien tot vijftien planten mogelijk handiger is.

Alle planten krijgen een simpele 'Hollandse' naam, waarover het hele team meedenkt. Achter sommige namen zit een dubbele betekenis, zoals bij pannenkoekenplant Marco. Die is vernoemd naar Marco van Basten, omdat fans hem als hoofdcoach van Ajax in het verleden 'pannenkoek' hebben genoemd.

De webshop is begonnen met de verkoop van planten uit het familiebedrijf, maar koopt inmiddels bij twintig andere kwekers in.

Twintig soorten groene planten

Smit Kwekerijen in Sappemeer, dat de familiekwekerij in Honselersdijk al kende, levert zo'n twintig soorten groene planten aan Plantsome. De afstand is geen probleem, omdat het bedrijf dagelijks naar de veiling van Royal FloraHolland in Naaldwijk rijdt.

'Ik vind Plantsome fantastisch, echt een voorloper in plantenwebshops', zegt business development manager Robin Smit. 'En als kwekerszoons zijn de broers fijne sparringpartners, die ook terugkoppeling geven over wat consumenten van onze planten vinden.'

Sven Bakker is verantwoordelijk voor de verkoop bij VDE Plants in Woubrugge, een andere leverancier van Plantsome. Hij is enthousiast over de positieve manier waarop de webshop het belang van planten benadrukt. De kwekerij levert acht soorten planten aan Plantsome. 'Axel heeft als kwekerszoon en jonge ondernemer een hoge gunfactor', zegt Bakker. 'We versterken elkaar in een fijne samenwerking.'

Focus op duurzaamheid

In de nabije toekomst wil Plantsome meer focussen op duurzaamheid, met bijvoorbeeld biologisch afbreekbare plastic potten en potten van kokos. Ook heeft het bedrijf plannen om zijn vleugels uit te slaan naar het buitenland.

'In eerste instantie kijken we daarbij naar Duitsland, omdat consumenten daar enigszins vergelijkbaar zijn met de Nederlandse', zegt Persoon. 'Ook het transport daarheen is nog te behappen. Maar we willen vooral concrete keuzes maken en geen loze beloftes doen. In 2018 hebben we 25.000 planten verkocht en dit jaar hopen we dat het er 70.000 worden.'

'Alle initiatieven om markt te vergroten zijn meegenomen'
Royal FloraHolland juicht alle initiatieven toe die meehelpen de markt van bloemen en planten te vergroten, aldus chief commercial officer Gerhard van der Bijl. Dat geldt in zijn ogen ook voor Plantsome, omdat de webshop er mede aan bijdraagt dat consumenten en bedrijven genieten van alles wat de sierteelt te bieden heeft. Hij voegt daaraan toe dat FloraHolland in de sierteeltsector vergelijkbare initiatieven heeft opgezet met Floriday en de samenwerking met bij Blueroots aangesloten handelsbedrijven. 'Met de webshops die aan Floriday gekoppeld zijn, zoals FloraXchange en FloraMondo, geven we kwekers eenvoudig toegang tot meerdere afzetmarkten', zegt de commerciële man. 'Floriday helpt daarmee om kwekers en klanten eenvoudig op grote schaal aan elkaar te koppelen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer