Houwenplant+levert+100%2E000+planten+per+week
Reportage
© Thierry Schut

Houwenplant levert 100.000 planten per week

Familiebedrijf Houwenplant in Hoek van Holland is Europees marktleider in potanthuriums. De kwekerij levert de planten in zes verschillende potmaten, vier kwaliteitsklassen en toegevoegde waarde aan de vakhandel en retailbedrijven.

Tom en Jany van der Houwen zijn in 1974 in Hoek van Holland een bloemkwekerij begonnen, die in 2008 is overgeschakeld op potanthuriums. Zoon van de oprichters Johan is mede-eigenaar sinds 2001. 'Houwenplant is een schoolvoorbeeld van een familiebedrijf met een visie op de toekomst', zegt Marco van der Goes, manager sales en marketing.

'Bij het benoemen van hun eigen kwaliteiten constateerden de eigenaren dat ze onvoldoende expertise hadden op commercieel en financieel gebied. Sinds 1 januari 2018 zijn daarom ook dochter Martine, verantwoordelijk voor financiën en personeelszaken, en ik partners in het bedrijf. Ik ken de familie al sinds ik in 2009 in de potanthuriums ben gaan werken.'

Teelt- en verkoopbedrijf

De eigenaren willen Houwenplant gaan omzetten van een vof in een teelt- en een verkoopbedrijf. 'Het teeltbedrijf heeft vier tot zes locaties waarin het anthuriums kweekt of laat kweken', vertelt Van der Goes. 'Het verkoopbedrijf koopt de planten in en kan daarmee een compleet en breed assortiment bieden en flexibel inspelen op de vraag uit de markt. We willen onze kwekers niet lastigvallen met hoesjes, potjes en andere toegevoegde waarde. Zij kunnen zich richten op de teelt en het verkoopbedrijf zorgt voor de verkoop en de verpakking.'

Kleinere potmaten komen ook op het toilet, in de badkamer of in kinderkamers terecht

Marco van der Goes, manager sales en marketing Houwenplant Hoek van Holland

Houwenplant levert zowel aan de retail als aan de vakhandel. 'Het is onze bewuste keuze dat zo'n 30 procent van de producten voor Europese supermarkten bestemd is', zegt de manager. 'We leveren gemiddeld 100.000 planten per week in zes potmaten. We willen per potmaat voldoende volume hebben om geplande grote orders in te vullen en flexibel genoeg blijven om ook kwalitatief hoogwaardige producten voor de vakhandel te leveren', licht hij toe.

Vier kwaliteitsklassen

'We leveren in vier kwaliteitsklassen: Hand-picked, Diamond, Success en Nature. De eerste twee zijn voor de vakhandel, de andere voor de retail. Om dit soepel te laten verlopen hebben we twee processen ingericht: vanaf teelt tot verkoop tot orderpicken en inpakken. Dus een proces voor de vakhandel en een proces voor de grootschalige acties in de retail.'

Van der Goes verwacht dat het aandeel voor de retail in de toekomst zal groeien tot 40 à 50 procent. 'Daarbij zie je ook een toename van aftuinverlading. We zijn nu bezig met de aanleg van dockboards, zodat vrachtwagens kunnen laden en lossen zonder heftruck', legt hij uit.

Marco van der Goes (links), Martine en Johan van der Houwen in de kas in Hoek van Holland.
Marco van der Goes (links), Martine en Johan van der Houwen in de kas in Hoek van Holland. © Thierry Schut

'We onderscheiden ons daarnaast als totaalleverancier door voor beide soorten markten toegevoegde waarde te leveren in de vorm van potten, hoezen, tasjes en potcovers. In de retail gaat het om het creëren van 'stopping power'. Dat wil zeggen dat de consument in een oogwenk beslist om een plant te kopen vanwege de aantrekkelijke en kleurige uitstraling. In de vakhandel hoeven we juist niet aan te komen met hoezen en potcovers. Daar draait het veel meer om de plant zelf, waarbij we high-end toegevoegde waarde leveren in glas en keramiek.'

Certificaten

Houwenplant heeft vijftien mensen in vaste dienst en werkt daarnaast met uitzendkrachten. Het bedrijf is MPS-A+, MPS Global GAP met GRASP, MPS-SQ en ETI gecertificeerd. 'Aan zulke duurzaamheidscertificaten zitten wel kosten', zegt de manager. 'Maar het is ook onze license to produce. We willen een goede werkgever zijn door nette afspraken te maken met de uitzendbureaus waar we mee werken en een cao-conforme betaling van onze medewerkers.'

Voor de verpakkingsmaterialen lopen experimenten met kartonnen trays en hoezen van papier en gerecycled polypropyleen. Wat betreft de gewasbescherming maakt Houwenplant gebruik van sluipwespen, roofmijten en schimmelpreparaten om het wortelgestel van de planten minder vatbaar voor ziektes te maken. Van der Goes: 'We hebben het geluk dat de anthurium een betrekkelijk schoon product is, dat geen grote aantrekkingskracht heeft op insecten als witte vlieg.'

Verbouwing voor de dockboards voor aftuinverlading.
Verbouwing voor de dockboards voor aftuinverlading. © Thierry Schut

Minianthuriums

Het stekmateriaal neemt Houwenplant af bij veredelaars Dümmen Orange en Anthura, die ook rassen hebben ontwikkeld die geschikt zijn voor kleine potmaten van 6, 7 en 9 centimeter. 'Die minianthuriums zitten in de lift. Je ziet dat in de huizen steeds minder of kleinere vensterbanken zijn, maar ook dat planten op het toilet, in de badkamer of in kinderkamers terechtkomen. Daar proberen we op in te spelen met leuk en sprekend keramiek', vertelt de manager.

'Als bedrijf ontlenen we onze identiteit aan de brede range van rassen in vele potmaten en met meerdere kleuren en bloemvormen. Dit komt voort uit onze klantfocus om maatwerk te kunnen leveren. Niet voor niets is onze bedrijfsslogan: Your success is our business.'

Hoezen voor de Hartstichting
'We werken al jaren samen met Houwenplant', zegt Aad Vijverberg van JBB Packaging in Maasdijk. 'We bedenken en maken etiketten, hoezen, covers en andere toegevoegde waarde voor hen. Na een eerste briefing gaan we met een team aan de slag met het traject van ontwerp tot productie. Niet alleen de lay-out is daarbij belangrijk, maar ook de kleuren, vormen en uitstraling, en aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid', licht hij toe. 'We hebben in nauwe afstemming met Houwenplant de hoezen voor de Hartstichting-campagne ontworpen, echte eyecatchers door de combinatie van rood en wit. Consumenten zien al van verre wat er aan de hand is. De vorm van de anthuriumbloem past er prima bij.' Van iedere verkochte plant gaat een bedrag naar de Hartstichting. 'Een ander succesontwerp is de Couturehoes. Houwenplant wilde een pure en frisse kleurenuitstraling die voor elk seizoen kon worden aangepast. De ton sur ton kleuren hebben een versterkend effect op de uitstraling van de planten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer