Terugblik+Europees+Parlement
Column
© Nieuwe Oogst

Terugblik Europees Parlement

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn in aantocht. Voor mij het moment om het stokje door te geven aan opvolger Bert-Jan Ruissen. In deze laatste column een korte terugblik.

In de afgelopen mandaatsperiode stond de sector voor enorme uitdagingen: Vanaf 2014 werd de sector zwaar getroffen door de Russische boycot. Dierziekten staken de kop op. De enorme muizenplaag enkele jaren terug - werkelijk schrikbarend om de ravage te zien tijdens een werkbezoek in Friesland. De aanhoudende droogte vorig jaar. Daarnaast de knellende regelgeving, de steeds hogere eisen aan voedselproductie in Europa en de oneerlijke concurrentie van over de grenzen.

Enorm respect en waardering heb ik voor de wijze waarop onze agrarische sector opereert. Steeds denkend in oplossingen en mogelijkheden. Hier kunnen beleidsmakers zeker een voorbeeld aan nemen.

Op verschillende beleidsdossiers worden in Europa stappen gezet. Zo trad deze week de wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken in werking. Jaren terug overigens al schriftelijke vragen gesteld en correspondentie opgevraagd toen de pijnpunten van de landbouwsector genegeerd werden door andere ketenpartijen in het destijds vrijwillige platform. Goed dat dit aangepakt wordt.

Ruimte in regelgeving is hard nodig, denk aan nieuwe veredelingstechnieken

Bas Belder, lid van het Europees Parlement voor ChristenUnie-SGP

Deze week kondigde de commissie betere toegang tot financieringsmogelijkheden aan voor jonge boeren. Heel belangrijk en dit sluit aan bij onze inzet voor behoud van de jonge-boerenpremie. Bij de tussentijdse GLB-herziening succesvol gepleit voor flexibiliteit bij de startdatum. Bij het nieuwe GLB wil ChristenUnie-SGP dat de top up van vijf naar zeven jaar gaat.

Op het patentdossier is er beweging. In 2015 werkten we samen met collega Jan Huitema aan een nieuwe EP-resolutie, waarop de commissie en het Europees Octrooibureau in actie kwamen. Wederom een lang proces en we zijn er nog niet, want de loophole - het achterpoortje - om plantmateriaal te patenteren blijkt nog niet helemaal dicht.

De komende periode is er in het Europees Parlement veel werk te doen. Ruimte in regelgeving is hard nodig, denk aan nieuwe veredelingstechnieken en hergebruik van grondstoffen via mest. Het kan en mag niet zo zijn dat de sector voor enorme opgaven wordt geplaatst terwijl de beschikbare tools op de plank moeten blijven. Opvolger Bert-Jan Ruissen wens ik veel zegen, wijsheid en werkplezier. Dat wens ik ook u als sector graag toe. Dank voor de fijne contacten de afgelopen jaren, het ga u goed!

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer