Je+moet+erbij+blijven+voor+het+beste+resultaat
Column
© Europees Parlement

Je moet erbij blijven voor het beste resultaat

Goed nieuws voor de export van Nederlandse dierlijke mest. De exportomstandigheden voor organische en dierlijke meststoffen in de EU worden verbeterd. Het Europees Parlement ging vorige maand namelijk akkoord met nieuwe handelswetgeving voor bemestingsproducten.

Maar de erkenning van hoogwaardige bemestingsproducten uit verwerkte dierlijke mest als groene kunstmestvervangers hierin is juridisch nog steeds niet definitief geregeld. Al in 2017 bepleitte ik de erkenning wettelijk te regelen. Maar andere fracties en EU-landen blokkeerden dit CDA-voorstel. De Europese Commissie werkte mijn amendement tegen, gesteund door activisten. Het was gewoon broodnijd: want erkenning van mineralenconcentraat zou onze innovatieve Nederlandse boeren 'bevoordelen'.

In het debat sprak ik Eurocommissaris Frans Timmermans hierop aan. Hij antwoordde dat hij vertrouwen heeft dat er op termijn erkenning zou kunnen komen, ook zonder een hard wetsartikel. Heus? U kent het dramatische verloop van de Nederlandse pulsvisserij.

Deze mondelinge toezegging van de Europese Commissie wil ik de komende jaren controleren als CDA-Europarlementslid. Met voortijdige beweringen dat het allang goed geregeld is, komen kunstmestvervangers niet ver in de weerbarstige EU-realiteit.

Mijn karwei in Europa is nog lang niet af en ik houd niet van half werk

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement voor het CDA

Je moet erbij blijven voor het beste resultaat, zoals de Croma-reclame vroeger al zei.

Datzelfde geldt voor de belangen van Nederlandse boerengezinsbedrijven in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2020: wij willen minder beknellende GLB-voorschriften, meer prestatiegerichte beloning. Mét behoud van inkomenssteun voor voedselproductie door agrarische familiebedrijven, waar ook jonge boeren perspectief wordt geboden.

Tot slot de dreiging van Afrikaanse varkenspest: op mijn aandringen zijn onwillige Nederlandse provincies door Brussel, de EU-diergezondheidswaakhond in Parma en het rijk nu gedwongen om wildezwijnenpopulaties af te schieten. Er is bewegingsjacht met nachtkijkers. Maar Luxemburg weigert in te grijpen. Daar is onvoldoende jacht op de wilde varkens, terwijl over de Belgische grens de Afrikaanse varkenspest woedt. Daarom heb ik met christendemocratische collega's Brusselse druk op Luxemburg geëist.

Mijn karwei in Europa is nog lang niet af en ik houd niet van half werk. Daarvoor heb ik uw voorkeurstem en vertrouwen nodig op donderdag 23 mei. Bij de Europese verkiezingen bepaalt u zelf de toekomst van de landbouw.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer