Stem+voor+uw+boerenbelang
Column
© Twan Wiermans

Stem voor uw boerenbelang

Provinciale Staten, waterschappen en Europees Parlement. Tot en met 23 mei zult u op straat, radio en televisie worden benaderd door naar zetels zoekende politici.

Maar hoe hard lokale volksvertegenwoordigers en toekomstige Europese parlementariërs ook hun best doen, een meerderheid van de stembiljetten belandt uiteindelijk bij het oud papier. De opkomstcijfers bij de meest recente verkiezingen voor het Europees Parlement (2014) en de Provinciale Staten (2015) waren respectievelijk 37,3 procent en 47,8 procent. Daaruit blijkt dat de gemiddelde kiezer het belang om aan zijn of haar 'democratische plicht' te voldoen niet voldoende inziet.

Deze cijfers zouden voor u als boer en tuinder een extra motivatie moeten zijn om te gaan stemmen. Met name het kwalijke opkomstpercentage van de Europese verkiezingen zou u in het oog moeten springen. We kunnen er niet omheen dat Europese beleidsmakers een groot aandeel hebben in de wet- en regelgeving waar u dagelijks op uw bedrijf mee te maken hebt. Het is daarom essentieel dat het Nederlandse belang ook na 23 mei goed vertegenwoordigd wordt.

De Europese Unie heeft de land- en tuinbouw veel opgeleverd. Van de totale agrarische export gaat ruim driekwart naar andere EU lidstaten en dat zonder belemmerende en/of vertragende procedures bij de verschillende landsgrenzen. Dit alles wordt u allen mede mogelijk gemaakt door de Europese interne markt en de douane-unie.

De opkomstcijfers zouden voor u als boer en tuinder een extra motivatie moeten zijn om te gaan stemmen

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Sommigen zullen zeggen dat we de Europese Unie beter vaarwel kunnen zeggen. Dan zijn we van die domme regeltjes af en kunnen we onze eigen gang gaan. 'De handel gaat toch wel door, omdat ze onze hoogkwalitatieve producten toch wel willen hebben', hoor ik dan als tegenargument op mijn pleidooi dat we als Nederlandse agrarische sector niet zonder de Europese interne markt kunnen. 'Think twice', zou ik zeggen. Kijk wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurt en trek uw conclusies.

Minder dan een kop koffie per dag. Dat zijn uw kosten voor het Europese samenwerkingsverband waar we als sector op Europees niveau, maar ook op mondiaal niveau, de vruchten van plukken. Na de verkiezingen worden er belangrijke beslissingen genomen op een aantal grote dossiers, zoals het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het is van groot belang dat er dan goede mensen aan tafel zitten die de agrarische sector een warm hart toedragen. Dus neem het rode potlood ter hand en ga stemmen op 23 mei!

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  70 %
Meer weer