De Hoge Veluwe kraakt wolvenplan

Nationaal Park De Hoge Veluwe vindt dat vangen of afschieten van wolven mogelijk moet worden, als niet alleen de mens, maar ook vee, wilde faunasoorten en meer algemene natuurdoelen worden bedreigd. Dat stelt het park in een reactie op het wolvenplan van de provincies.

De+Hoge+Veluwe+kraakt+wolvenplan
© Pixabay

Bovendien gaat het wolvenplan volstrekt voorbij aan de Natura 2000-gebieden en de beheersdoelen die daar gehaald moeten worden, vindt De Hoge Veluwe.

Nutteloos, noemt het nationaal park het provinciale wolvenplan dan ook. Het vraagt zich af of schapenhouders na een wolvenaanval hun schade ook op lange termijn vergoed krijgen. 'Herten- en ganzenschades worden nu grotendeels of helemaal bij boeren neergelegd', stelt het park.

Hekken

Het idee dat wolven geweerd kunnen worden met hekken is onrealistisch, laat De Hoge Veluwe weten. 'Schapenhouders laten duizenden hectares grasland begrazen en het is praktisch en financieel onuitvoerbaar om al die gronden te gaan inrasteren.'

Het is nog maar de vraag of de komst van de wolf in ons land wel als een overwinning van een meer natuurlijk ecosysteem moet worden beschouwd, stelt De Hoge Veluwe. 'De wolf is van nature een schuw dier. Waar in normale omstandigheden het aantal 'spontane ontmoetingen' tussen mens en wolf zeer beperkt zijn, lopen ze in Nederland herhaaldelijk langs wegen en door straten, met soms aanzienlijke schades voor bijvoorbeeld schapenhouders tot gevolg.'

Honden

Een van de voorbeelden die het park aanhaalt, is dat de wolf steeds vaker in contact met (verwilderde) honden komt, waardoor deze soorten zich met elkaar kruisen met een minder natuurlijk en minder schuw gedrag als gevolg.

'Nederland is al vele eeuwen lang een uitzonderlijk dichtbevolkt en gecultiveerd land waarin natuur en mens zo goed mogelijk samen dienen te gaan. Vaak is het daarom niet realistisch en wenselijk om de natuur volledig haar eigen gang te laten gaan. Ook hier levert een goed gereguleerde balans de beste resultaten op, zowel voor de natuur als voor de mens', concludeert Hoge Veluwe.

Natura 2000

Ten slotte stelt het park dat het plan volstrekt voorbij gaat aan de Natura 2000-gebieden en de beheersdoelen die daar gehaald moeten worden. 'Dat kan vervelende gevolgen krijgen voor de flora en fauna, maar ook in juridische zin, als het bereiken van de Natura 2000-doelen niet mogelijk blijkt', schrijft De Hoge Veluwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer