Ctgb+ziet+in+middelengebruik+geen+risico+voor+omwonenden
Nieuws
© Koos van der Spek

Ctgb ziet in middelengebruik geen risico voor omwonenden

Bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen volgens de voorschriften lopen omwonenden geen gezondheidsrisico's. Dat zegt het Ctgb in reactie op het recent gepubliceerde Onderzoek bestrijdingsmiddelen Omwonenden en het bodemonderzoek in Westerveld.

Over het omwonendenonderzoek en het bodemonderzoek was onrust ontstaan, omdat onder meer in urine van omwonenden resten van gewasbeschermingsmiddelen waren gevonden. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) benadrukt echter dat de veilige grenswaarden in beide gevallen niet worden overschreden.


Naar aanleiding van beide onderzoeken schreef het Ctgb een advies voor de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en voor de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De overall conclusie van het college is dat beide onderzoeken laten zien dat onder realistische gebruiksomstandigheden de veilige grenswaarden niet worden overschreden.

Robuust beoordelingssysteem

Er is voor het Ctgb dan ook geen reden om in te grijpen in de toegelaten middelen. Verder stelt het college dat het beoordelingssysteem voldoende robuust is. Ook risico's voor zwangere vrouwen, kleine kinderen en bijvoorbeeld neurotoxiciteit, worden in het Europese beoordelingsmodel meegenomen.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer