Europese+Unie+geeft+jonge+boer+ruggensteun
Achtergrond
© Camile Schelstraete

Europese Unie geeft jonge boer ruggensteun

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben onlangs een kredietprogramma gelanceerd om de toegang tot financiering voor met name jonge boeren te verbeteren. Het programma is ook bedoeld om nieuwe initiatieven in de bio-economie in gang te zetten.

Met het programma wordt het voor banken aantrekkelijker en goedkoper om leningen te verschaffen aan jonge boeren, doordat de EIB deels voor de risico's garant staat. De Europese Unie maakt voor het fonds via de EIB bijna 1 miljard euro vrij voor leningen in de landbouw en bio-economie.

Dit bedrag wordt verdubbeld door de financiële instellingen, zoals banken en leasebedrijven, die de lening van de EIB benutten. Zo komt het totaal op 2 miljard euro.

Binnen het pakket van de EIB is 700 miljoen euro specifiek voor kleine en middelgrote agrarische bedrijven in de Europese Unie, waarbij minimaal 10 procent moet gaan naar ondernemingen van boeren jonger dan 41 jaar.

Toegang tot financiering is van cruciaal belang

Phil Hogan, Europees landbouwcommissaris

Investeringen financieren

Het doel is om jongeren meer kansen te bieden voor het financieren van investeringen voor de lange termijn. Ook stelt de EIB 75 miljoen euro specifiek voor jonge boeren beschikbaar en 200 miljoen euro voor financiering van investeringen in de landbouw, met het oog op de klimaatsverandering.

Het pakket bestaat verder uit aantrekkelijker financieringsvoorwaarden. Zo is de rente op de lening lager dan gebruikelijk bij de bank en kunnen deelnemers aan het kredietprogramma er langer over doen om een lening terug te betalen; maximaal vijftien jaar. Ook mogen ze tot vijf jaar later beginnen met het terugbetalen van de lening.

Het programma kent een zekere mate van flexibiliteit. Zo kunnen deelnemers bijvoorbeeld een betaalpauze krijgen. Als de inkomsten door tijdelijk slechte opbrengsten tegenvallen, hoeft de boer even niet af te lossen. Frankrijk start binnenkort met proefleningen.

Aanvragen bij banken afgewezen

Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw en Plattelandsontwikkeling) vindt het broodnodig dat jonge boeren toegang krijgen tot financiering. In 2017 werd 27 procent van de aanvragen die deze boeren bij banken hadden ingediend afgewezen, tegenover 9 procent voor andere bedrijven.

'Toegang tot financiering is van cruciaal belang en al te vaak een obstakel voor jongeren die willen toetreden tot het vak', zegt Hogan. 'Met 11 procent van de Europese boeren onder de 40 jaar is het ondersteunen van jonge boeren in de sector een prioriteit voor de Europese Commissie en het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020. Ik ben blij dat dit nieuwe gezamenlijke initiatief van start gaat.'

Vice-voorzitter Andrew McDowell van de EIB noemt de agrarische sector de ruggengraat van de economie in de EU. 'De sector speelt een sleutelrol, niet alleen bij het produceren van gezond voedsel, maar ook bij het bestrijden van klimaatverandering en het beschermen van het milieu. Met dit initiatief kijkt de EIB naar de toekomst van de sector.'

Marktkloof

McDowell spreekt van een belangrijke marktkloof. Het gebrek aan toegang tot financiering, met name voor de volgende generatie boeren. Dit programma zal ook de groei en het concurrentievermogen in de sector ondersteunen door werkgelegenheid in de plattelandsregio's te behouden en te creëren.'

Het leningenprogramma maakt deel uit van een gezamenlijk Young Farmers-initiatief van de Europese Commissie en de EIB, dat tot doel heeft bestaande steun van het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de financiële middelen en expertise van de EIB samen te brengen.

Het initiatief wordt toegejuicht door CEJA, de Europese organisatie van jonge boeren. CEJA-voorzitter Jannes Maes is vol lof. 'Het initiatief is veelbelovend en zal belangrijke steun bieden aan jonge mensen die in de sector willen ondernemen.'

Hogan in gesprek met jonge boeren in Zeeland
Europees landbouwcommissaris Phil Hogan lichtte maandag het financieringsplan toe op een bijeenkomst van het CDA in Nieuw-Namen (Zeeland). Naast deze presentatie heeft een groep jonge boeren een manifest aan de politici aangeboden. In dit 'Manifest van Saeftinge' vragen de ondertekenaars aandacht voor de uitdagingen van jonge agrariërs, zoals druk vanuit de publieke opinie. Esther de Lange, Europees lijsttrekker voor het CDA, vindt het belangrijk dat hier aandacht voor is. 'Als je hoort hoe er tegenwoordig over onze boeren gepraat wordt, zou je bijna vergeten dat wij nog steeds van deze mensen afhankelijk zijn voor het eten op ons bord.'

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer