Lucht voor Jerseykalveren in handel

Handelaren mogen weer Jerseykalveren ophalen. Een clausule in de kwaliteitsregeling Vitaal Kalf verbood het ophalen van kalveren met 50 procent of meer Jerseybloed. Deze clausule is er nu uit gehaald.

Lucht+voor+Jerseykalveren+in+handel
© Langs de Melkweg

Wel geldt een minimumgewicht van 36 kilo en zijn vleeskalverhouders vrij in de selectie van de kalveren voor hun bedrijf.

Ondanks een verbod namen sommige handelaren Jerseykalveren op om hier een aparte afzet voor te vinden. Met de extra focus op kalveropfok door het kalfvolgsysteem kwam de Jerseyproblematiek opnieuw aan de orde. Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) heeft daarop nog eens goed naar dit criterium gekeken.

Controle lastig

Deze week heeft SBK besloten dit criterium te schrappen. 'Het is niet altijd te controleren in welke mate een dier Jerseybloed bevat. Bijvoorbeeld kruislingen met Belgisch Witblauw zijn niet altijd als zodanig te herkennen', stelt Wim Thus, als voorzitter van LTO-vakgroep Kalverhouderij betrokken bij de stichting.

Thus merkt op dat een minimumgewicht van 36 kilo en een leeftijd tussen de 14 en 35 dagen wel als criteria gelden. 'Ook moet het kalf gezond zijn. Dat is nodig, want enkel een gezond, robuust en goed groeiend kalf kan binnen acht maanden uitgroeien tot vleeskalf. Dat is ook de maximale leeftijd om het als kalfsvlees te verkopen.'

Weigeren

Verder wijst de vakgroepvoorzitter erop dat inkopers zelf de best passende kalveren selecteren. Zij mogen Jerseykalveren weigeren.

Woordvoerder Henny Swinkels van de VanDrie Group stelt niet happig te zijn op Jerseykalveren. 'Het is een moeilijk ras. Ze willen vaak lastig drinken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer