Voorzitter Jersey-stamboek blij met einde rassendiscriminatie

Voorzitter Mark Ormel van het Nederlands Jersey Stamboek is blij dat Stichting Kwalliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) is gestopt met het reglementair weigeren van kruislingkalveren met Jerseybloed.

Aanvankelijk werden deze kruislingkalveren met meer dan 50 procent Jerseybloed geweigerd. Ze mochten ook niet worden aangevoerd op kalververzamelplaatsen. 'Eigenlijk was dit een vorm van rassendiscriminatie', vindt Ormel.

De reglementaire weigering van het SKV was voor veel Jersey-ondernemers vervelend. Zij gebruiken op het betere deel van de veestapel gesekst vrouwelijk Jersey-sperma voor de fokkerij. De overige dieren worden geïnsemineerd met Belgisch Witblauw sperma, waardoor het hieruit voorkomend kalf ook vleeseigenschappen bezit. Toch waren deze kalveren met 50 procent Jerseybloed niet welkom op verzamelplaatsen.

Minimale gewicht

Nu speelt nog wel onder meer het minimale gewicht van 36 kilo bij het ophalen van het kalf. Ook mogen individuele vleeskalverhouders besluiten om kalveren met Jerseybloed te weigeren. Ormel erkent dat kruislingkalveren van Belgisch Witblauw met Jersey iets lichter zijn dan de kruislingen van dit vleesras met Holstein.

'We moeten de kalveren iets harder voeren dan een andere boer om aan de gewichtseis te voldoen, maar daar maken we een sport van. We doen er graag een schepje bovenop.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer