Drone biedt uitkomst bij wildschadetaxatie

De hele zomer beregende melkveehouder Thieu Bongers in Kelpen-Oler bezig zijn grasland tegen de droogte. Onlangs kreeg hij bezoek van wilde zwijnen en was in één avond zijn grasland omgewoeld. Een drone bood uitkomst bij het in kaart brengen van de wildschade.

'Ze hebben behoorlijk huisgehouden', constateert Bongers. 'We hebben alle moeite gedaan om weidegang voor de koeien mogelijk te maken en dan komen de zwijnen en ontstaan de problemen.' De drone van Jan Theeven bracht een oplossing voor de melkveehouder. Theeven ging met zijn drone de lucht in om de wildschade te taxeren. 'Met een drone kun je heel goed vanuit de lucht beelden maken van het perceel en de schade in kaart brengen.'

• Lees ook: Wild zwijn niet enkel probleem van grondgebruiker

Meerdere partijen in Limburg zijn deze zomer een pilot gestart om te testen welke mogelijkheden drones bieden bij wildschadetaxaties. Er is inmiddels 150 hectare aan dronebeelden verzameld. Een van die partijen is Arvalis. Projectleider Anton Winkelmolen: 'Op dit moment is een student van de hogeschool in Venlo bezig om software te ontwikkelen die de beelden van de drone kan bewerken tot een taxatierapport'.

Blote oog

Het is lastig om met het blote oog de schade te taxeren, weet ook Theeven. 'Bij sommige aanvragen stond er een percentage geschatte schade door de boer zelf. Dat kwam in sommige gevallen hoger uit en andere lager.'

Winkelmolen: 'We zijn er van overtuigd dat deze techniek veel preciezer is. Je kunt je voorstellen dat, als je de schade van een perceel van 10 hectare moet schatten, dit altijd lastiger is dan als je er met de drone boven vliegt en het vanuit de lucht kunt zien.'

Fatsoenlijk herstellen

Bongers weet nog niet wat hij met het grasland wil. 'Ik wacht tot het voorjaar voor ik een beslissing neem. Misschien zaai ik het opnieuw in of scheur het hele weiland en zet aardappelen, want dit kun je niet fatsoenlijk herstellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer