Een op de tien Duitse boeren zet drone in

Bijna elke tiende Duitse boer (9 procent) vertrouwt op drones. Van die groep vliegt 4 procent met een eigen drone en 5 procent schakelt een externe dienstverlener in.

Een+op+de+tien+Duitse+boeren+zet+drone+in
© Han Reindsen

Vooral grote bedrijven met meer dan 100 hectare gebruiken dronetechnologie. Dat blijkt uit een representatieve enquête in opdracht van de Deutsche Boerenbond (DBV) in samenwerking met de digitale vereniging Bitkom onder 420 bedrijfsleiders in de landbouw. 'In geen enkele andere branche worden drones zo intensief gebruikt als in de landbouw', zegt Bernhard Rohleder van Bitkom. 'Boeren zijn opnieuw pioniers op het gebied van digitalisering.'

• Lees ook: Drone biedt uitkomst bij wildschadetaxatie

De toepassingsgebieden van drones zijn divers. Vanuit een vogelperspectief worden veel dingen zichtbaar die niet vanaf de grond kunnen worden gezien. Het is bijvoorbeeld mogelijk om dieren te redden bij het maaien en er zijn conclusies te trekken over geschikte landbouwmaatregelen als bemesting, irrigatie en de juiste oogsttijd.

Hightech

Bernhard Krüsken van de Duitse Boerenbond: 'Het gebruik van digitale technologieën verhoogt de acceptatie van moderne landbouw bij burgers. Dit omdat hightech het mogelijk maakt om nog duurzamer te werken, het welzijn van dieren is te verhogen en het de teelt van gewassen milieuvriendelijker maakt'.

Uit de enquête blijkt dat in 33 procent van de gevallen de drones worden gebruikt om wild te redden of om schade aan dieren in het wild te voorkomen. Bijna net zo vaak (32 procent) wordt drone-technologie ingezet om de toestand van planten en bodems nauwkeuriger vast te stellen.

Gewasbescherming

Drie op de tien boeren die drones gebruiken (31 procent), doen dit om hun gewassen beter te beschermen met gewasbeschermingsmiddelen. Ongeveer één op de vijf dronegebruikers zet de techniek in op de opbrengsten in kaart te brengen (22 procent) of voert controles uit (18 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer