Goede stemming voermarkt, wel regen nodig

Wereldwijd staan de prijzen van de belangrijke veevoergrondstoffen onder druk. Bij de granen staan de prijzen van de nieuwe oogst lager genoteerd dan die van de oude oogst. Om dat zo te houden, moet het niet wekenlang droog blijven. In eigen land is regen nodig om de ruwvoeroogst niet in gevaar te laten komen.

Goede+stemming+voermarkt%2C+wel+regen+nodig
© Twan Wiermans

De afgelopen maanden stonden notering van de meestgebruikte veevoergrondstoffen al onder druk. De sojaprijzen zakken als gevolg van uitstekende opbrengsten in Zuid-Amerika, de slepende handelsbesprekingen tussen de VS en China en de afnemende vraag naar soja door China.

De kleinere vraag naar soja vanuit China heeft alles te maken met de Afrikaanse varkenspest, die bijdraagt aan een sterke vermindering van de varkensvleesproductie in China.

Volop aanbod soja

Tegelijkertijd is er volop aanbod van soja. Brazilië heeft een goede sojaoogst en Argentinië stevent af op een topoogst. Inkopers van mengvoerbedrijven verwachten dat de sojaprijs richting zomer nog verder kan zakken.

Ook bij mais vormen de goede oogsten in Zuid-Amerika een factor van betekenis, waardoor ook de maisprijzen onder druk staan.

Oogstraming granen

Bij de granen zijn de voorlopige oogstramingen nog steeds positief, maar droogte kan roet in het eten gaan gooien. In Europa was het klimaat de afgelopen winter mild voor de wintergewassen. Samen met een uitbreiding van het areaal tarwe in Europa leidt dit tot goede oogstverwachtingen en druk op de prijzen.

De noteringen voor granen van de nieuwe oogst zijn lager dan die van de oude oogst. Vooral in Rusland staan de graangewassen er goed voor. Ook in Oekraïne en de Europese Unie is het beeld positief.

Gevoelig voor droogte

Maar iedereen die granen koopt of verkoopt, volgt de Europese weersvooruitzichten nauwgezet. In het algemeen is het neerslagtekort als gevolg van de afgelopen droge zomer nog niet volledig gecompenseerd. De markt blijft daardoor extra gevoelig voor droogte.

'Als er de komende weken regen valt, kunnen de prijzen van tarwe en gerst verder zakken. Maar als het nog vier of vijf weken droog blijft, is paniek op de graanmarkt niet uitgesloten', signaleert Wouter Hazeleger, inkoper bij ABZ Diervoeding in Nijkerk. 'Al hoeft dat geen langdurige paniek te zijn. Voorlopig blijven de graanprijzen verwijderd van de top die we vorig jaar bereikten toen de droogte voor een slechte graanoogst zorgde.'

Ondertussen zijn er al wel signalen over bijgestelde verwachtingen van wintergraanopbrengsten vanwege de droogte. Dat betreft de verwachte opbrengst van wintertarwe en wintergeste in Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Spanje. Dit alles leidt momenteel tot een afwachtende houding bij de graanhandel.

Regen hard nodig

Ook in eigen land is regen hard nodig om de opbrengsten van (ruw)voerteelt niet in gevaar te brengen. Bij veehouders liggen de droogteperikelen van vorig jaar nog vers in het geheugen. Handelaren signaleren een toenemende vraag naar ruwvoer: daarbij gaat het vooral om kuilgras en ingekuilde snijmais. Aan deze mais hangt een prijskaartje van 60 tot 70 euro per ton. Een goede graskuil kost tussen de 50 en 60 euro per ton. Het drogestofgehalte speelt hierbij een belangrijke rol.

Door de droogte staat de grasgroei in diverse regio's al onder druk. De Versgrasmonitor van Agrifirm geeft aan dat de grasgroei gemiddeld 37 procent lager is dan vorig jaar rond deze tijd.

Over groei en ontwikkeling van maisgewassen is nog weinig te zeggen. Afgelopen weken is volop mais gezaaid onder goede omstandigheden. Er zijn nog maar weinig percelen waar de maisplanten al daadwerkelijk boven de grond staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer