Flevolandse boeren voeren 25.000 kilo middelen af

Aan de 'Bezemactie Flevoland' doen in totaal 530 land- en tuinbouwbedrijven mee. Dat is ruim boven de verwachting van Waterschap Zuiderzeeland en Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Flevolandse+boeren+voeren+25%2E000+kilo+middelen+af
© Studio Kastermans

Op 450 boerenbedrijven is in februari, maart en april in totaal ruim 25.000 kilo aan gewasbeschermingsmiddelen opgehaald, gemiddeld zo'n 55 kilo per adres. Naast gewasbeschermingsmiddelen waarvan de toelating net is ingetrokken, zitten er ook middelen bij die al tientallen jaren niet meer mogen worden gebruikt. In mei volgt de laatste ophaalronde bij de overgebleven deelnemers. Vorig jaar deden er 285 boeren en tuinders aan de actie mee.

Boeren kunnen door deelname aan 'Bezem door de middelenkast' restanten van gewasbeschermingsmiddelen laagdrempelig, kosteloos en anoniem laten afvoeren. Het gaat hierbij om middelen die niet meer gebruikt mogen worden en vaak al langere tijd in de kast (opslag) staan. Door de 'Bezemactie Flevoland' komen deze middelen niet meer in het oppervlaktewater en grondwater terecht.

Middelenkast

Distributeurs en adviesdiensten van gewasbeschermingsmiddelen die actief zijn in Flevoland, doen mee aan het project. Adviseurs voeren de bedrijfsbezoeken uit en daarbij wordt samen met de boer de middelenkast doorgenomen. Restanten van gewasbeschermingsmiddelen die de boer niet meer mag of wil gebruiken, worden apart gezet en later kosteloos opgehaald door een erkende afvalinzamelaar.

Inmiddels hebben de adviseurs een groot deel van de bedrijfsbezoeken uitgevoerd. Het project wordt in opdracht van Waterschap Zuiderzeeland uitgevoerd door CLM. Provincie Flevoland en drinkwaterbedrijf Vitens dragen financieel bij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer