Akkerbouwsector wil met Schouten praten over knelpunten

LTO Akkerbouw, de Nederlandse Akkerbouwvakbond, het NAJK en Cosun willen in gesprek met landbouwminister Carola Schouten over de (verwachte) knelpunten bij neonicitinoïden en glyfosaat. Maar ook over de gevolgen voor het milieu.

Akkerbouwsector+wil+met+Schouten+praten+over+knelpunten
© Johan Wissink

De organisaties nodigen Schouten uit om met bedrijfsbezoek aan een getroffen teler met eigen ogen de problematiek rond neonicotinoïden in de bietenteelt te bekijken. Ook willen ze duidelijk maken dat glyfosaat een belangrijk onderdeel is in de gereedschapskist van akkerbouwers.

Het verbod op neonicotinoïden geeft knelpunten in de teelt van suikerbieten en het milieu is er niet bij gebaat. Soortgelijke problemen verwacht de akkerbouwsector bij ongefundeerd en ondoordacht ingrijpen in de toelating van glyfosaat. Met de brief brengen de organisaties deze twee prangende kwesties onder de aandacht.

Wrange gevolgen

'In het eerste jaar na het verdwijnen van de toelating van het gebruik van neonicotinoïden voor de zaadbehandeling van suikerbieten zijn de wrange gevolgen al meteen voelbaar. Vooral suikerbietentelers op de zwaardere kleigronden melden op grote schaal problemen met insecten en onherstelbare schade aan jonge bietenplanten', schrijven de organisaties.

Om de planten te laten overleven, behandelen telers bietenpercelen soms meerdere keren volvelds en met breedwerkende insecticiden. Bij andere telers is de schade zodanig dat al tot overzaai van de bieten is overgegaan. 'Het stuit ons als akkerbouwers tegen de borst dat dit Europese verbod leidt tot een toename van de inzet van insecticiden in de bietenteelt. Daar is het milieu niet bij gebaat, daar zijn de bijen niet bij gebaat en daar is de bietenteler niet bij gebaat', aldus de organisaties, die voor het groeiseizoen 2020 pleiten voor een goede oplossing.

Glyfosaat

Volgens LTO, NAV, NAJK en Cosun dreigt een eenzelfde situatie bij een ongefundeerd en ondoordacht ingrijpen in de toelating van glyfosaat. 'Het kan niet zo zijn dat de sector een relatief milieuvriendelijk herbicide verliest, om vervolgens met een veelvoud aan andere middelen met een slechter milieuprofiel de probleemgrassen, wortelonkruiden en aardappelopslag te moeten bestrijden.'

Volgens de vier organisaties is het een utopie om te veronderstellen dat mechanische onkruidbestrijding een sluitende oplossing biedt bij een glyfosaatverbod. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat deze manier van onkruidbestrijding niet onder alle omstandigheden beter scoort ten opzichte van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Goede wijze

In de brief geven de organisaties aan dat ze graag willen meedenken om het glyfosaatgebruik terug te dringen, maar wel op een goede wijze. 'Een eerste stap hebben wij daarin al gezet door in ons voedselveiligheidscertificaat (VVAK) de pre-harvest toepassing in peulvruchten niet langer toe te staan.'

Bij de verdere discussie over glyfosaat zijn duurzame oplossingen nodig die recht doen aan zowel de maatschappelijk zorgen over gewasbescherming alsook aan de economisch en ecologisch verantwoorde akkerbouw, zo valt in de brief te lezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer