Ongeloof over verruiming mrl-norm neonicotinoïde

VVD-kamerlid Helma Lodders verbaast zich over het voorstel van de Europese Commissie om de residunormen voor het middel clothianidin op geïmporteerde voedingsproducten te verruimen.

Ongeloof+over+verruiming+mrl%2Dnorm+neonicotino%C3%AFde
© DIRK HOL

Zij wil van minister Carola Schouten weten of de Nederlandse overheid heeft ingestemd met het voorstel om de mrl (maximum residu limiet)-norm van het neonicotinoïde clothianidin te verhogen van 0,03 naar 0,3 milligram per kilo. Het Kamerlid heeft hierover deze week schriftelijke vragen ingediend.

Het verzoek voor de verruiming van de mrl-normen komt van middelenfabrikant Bayer en heeft betrekking op de import van aardappelen uit Canada. De Europese Voedselautoriteit EFSA heeft de impact van een hogere mrl onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

Niet uit te leggen

Lodders is benieuwd hoe het proces voorafgaand aan het Europees voorstel is verlopen en of daar ook Nederlandse deskundigen bij betrokken zijn geweest. Het is volgens de VVD niet uit te leggen aan Nederlandse boeren dat de residunormen van neonicotinoïden verruimd worden, terwijl het gebruik van deze middelen in eigen land verboden is.

In haar vragen wijst Lodders er nog maar eens op dat minister Schouten het verzoek voor vrijstelling van het neonicotinoïde Cruiser SB voor het toepassen in suikerbieten heeft afgewezen. Dit terwijl in enkele andere lidstaten de bietentelers nog wel van dit middel voor zaadcoating gebruik mogen maken.

Gelijk speelveld

Lodders vraagt zich af hoe het beleid van de overheid ten aanzien van neonicotinoïden te rijmen is met het streven naar betere borging van een eerlijk en gelijk speelveld voor Nederlandse boeren. Voor het kabinet was dit indertijd één van de speerpunten zoals stond beschreven in de landbouwparagraaf van het regeerakkoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer