Sector wil snel alternatief neonics

Cosun vraagt LNV-minister Carola Schouten om werk te maken van een versnelde toelating van alternatieven voor een goede insectenbestrijding in suikerbieten.

Sector+wil+snel+alternatief+neonics
© Han Reindsen

De coöperatie doet deze oproep na de mededeling van de minister dat het verzoek om vrijstelling voor Cruiser SB voor coating van zaaizaad definitief is afgewezen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt Schouten dat het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) toezegt een vrijstellingsaanvraag voor een alternatief middel zonder neonicotinoïden voorrang te geven.

Het definitieve besluit om de zaadcoating met de neonicotinoïde thiamethoxam niet alsnog voor één jaar toe te staan na beoordeling door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en Ctgb, komt niet als een verrassing.

Landbouwkundige noodzaak

In haar Kamerbrief schrijft Schouten dat de NVWA oordeelde dat er wel een landbouwkundige noodzaak is om Cruiser SB tijdelijk toe te laten, voor de bestrijding van met name bietenvliegen. Maar het Ctgb bepaalt dat de risico's van de toepassing voor bijen alleen afdoende worden beperkt, als vier jaar na de teelt van suikerbieten met gecoat zaad op het betreffende perceel geen bloeiende gewassen worden geteeld. Volgens de NVWA past deze beperking niet in de Nederlandse landbouwpraktijk.

Cosun zegt het te betreuren dat Schouten niet alsnog kiest voor een tijdelijke toelating onder voorwaarden. De coöperatie wijst erop dat in diverse andere EU-lidstaten, waaronder België, de overheid wel toestemming geeft voor het gebruik van neonics. Dit is nadelig voor de concurrentiepositie van Nederlandse bietentelers, stelt Cosun.


Behandeld restzaad

De NVWA heeft al aangekondigd te controleren op naleving van het verbod op het gebruik van zaaizaad dat gecoat is met neonicotinoïden. In de grensstreek met België zal deze controle nog intensiever zijn. Gert Sikken van Suiker Unie geeft aan dat hij niet kan zeggen hoeveel behandeld restzaad nog op de akkerbouwbedrijven aanwezig is.

Suiker Unie heeft in een eerder stadium al gecommuniceerd dat het gebruik van zaaizaad dat gecoat is met Sombrero of Poncho Beta niet meer is toegestaan. Dat geldt nu dus ook voor Cruiser. Ook mag het betreffende zaaizaad niet meer op voorraad worden gehouden.

Over de restanten van gecoat zaaizaad meldt Suiker Unie dat het in principe regulier bedrijfsafval betreft. Bij twijfel over de regionale regelgeving voor de afvoer van behandeld zaaizaad, adviseert Sikken om hierover contact te houden met lokale afvalverwerkers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer