Fosfaatmeststof uit rioolwater een primeur

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt niet alleen voor schoon en veilig water, maar is sinds deze week ook leverancier van de grondstof struviet uit rioolwater. Leverancier Timac Agro bewerkt struviet tot de fosfaatmeststof Physiostart P Plus voor precisiebemesting van mais.

De meststof kan gebruikt worden binnen de derogatiewetgeving. Deze week werden de eerste percelen mais ingezaaid en tegelijkertijd bemest. Dat gebeurde in het Overijsselse Vinkeveen door Loonwerkbedrijf Koonstra.

Primeur

Struviet lost niet op in water waardoor de meststof niet uitspoelt in grond- en oppervlaktewater. Het komt beschikbaar door zuurvorming van kiemende plantjes, direct bij de wortel. Daardoor heeft het geen negatief effect op de waterkwaliteit of het bodemleven. Volgens het waterschap is dat een primeur op meerdere fronten.

Circulair

De bestanddelen om struvietkorrels te vormen, zijn van nature in rioolwater aanwezig. Struviet wordt in de rioolwaterzuivering in Apeldoorn gecontroleerd gevormd in een tank van het waterschap. Vallei en Veluwe wil hiermee een bijdrage leveren aan een circulaire economie, waarbij afval niet langer alleen als afval wordt gezien, maar weer gebruikt kan worden als nieuwe grondstof voor producten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer