Afbreekbaar+landbouwplastic+valt+in+de+prijzen
Nieuws
© Studio Kastermans

Afbreekbaar landbouwplastic valt in de prijzen

Door landbouwplastic biologisch afbreekbaar te maken, kan deze afvalstroom worden verwerkt op een agrarisch bedrijf. Dat idee van studenten van Terra MBO Meppel leverde hun een derde prijs in een duurzaamheidswedstrijd op.

In de wedstrijd 'Baanbrekende ideeën voor een duurzaam voedselsysteem' werden vmbo-leerlingen, mbo-, hbo- en universitaire studenten uitgedaagd om hiervoor oplossingen te bedenken. Tijdens hun vijf minuten durende toelichting presenteerden studenten Koen, Julian, André en Wim van Terra MBO Meppel het vraagstuk: plastic in de landbouw, kan het slimmer? Ja dat kan!

De vier studenten van de opleidingen Loonwerk en Veehouderij schreven een essay met daarin hun idee voor een nieuw verdienmodel voor een duurzame landbouw. Landbouwplastic wordt onder meer gebruikt bij het inkuilen van gras en voor het wikkelen van balen. Dat plastic wordt nu veelal verbrand of er moet worden betaald om het af te voeren. In het kader van nieuwe circulaire economie is dit geen passende en duurzame oplossing, vinden de studenten.

Toepassing

De studenten van Terra MBO Meppel denken dat landbouwplastic duurzamer kan worden verwerkt. Er zou een toepassing bedacht moeten worden om dat met biologisch afbreekbare grondstoffen te realiseren.

Deze en alle andere ingezonden essays werden beoordeeld door beleidsmakers van het ministerie van LNV, lectoren en docenten. De beste veertig oplossingen werden woensdag toegelicht tijdens de prijsuitreiking. De studenten sleepten naast hun derde prijs een bedrag van 750 euro in de wacht.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer