Voorlopig geen factuur voor pluimveehouders fipronil-affaire

Pluimveehouders die zijn getroffen door de fipronil-affaire, hoeven de rekeningen voor monstername voorlopig niet te betalen. Dat zei landbouwminister Carola Schouten donderdag in de Tweede Kamer.

'Ik heb toegezegd aan de Kamer dat, zolang dat de juridische procedure loopt, ik zeker geen facturen zal versturen voor de controles. We gaan daarna nog even kijken wat de uitkomst is van de juridische procedure en hoe daarmee om te gaan.'

Schouten deed deze toezegging tijdens het debat over het rapport van de commissie Sorgdrager, die onderzoek deed naar de fipronil-affaire.

Geblokkeerd

Verder werd donderdag bekend dat ruim anderhalf jaar na het begin van de fipronil-crisis nog steeds pluimveebedrijven zijn geblokkeerd. Zes bedrijven zijn volledig gesloten. Nog eens vijftien bedrijven zijn gedeeltelijk geblokkeerd, waarbij één of meerdere stallen zijn gesloten.

In de eerste twee maanden van dit jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meer dan tweehonderd monsters genomen bij eieren, daarbij zijn één keer sporen van fipronil aangetroffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  11° / 7°
  90 %
 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer