Kamer+kiest+voor+behoud+controle%2Dinstituut+eieren
Nieuws
© Twan Wiermans

Kamer kiest voor behoud controle-instituut eieren

De Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) moet zelfstandig blijven en mag niet worden ondergebracht bij de voedsel- en warenautoriteit NVWA. Een meerderheid van de Tweede Kamer spreekt dat uit in een dinsdag aangenomen motie.

De motie was vorige week ingediend tijdens een debat over de fipronil-affaire door CDA, VVD, D66 en ChristenUnie. Ze reageren er mee op de aanbeveling van de commissie Sorgdrager om de NCAE op te heffen en de taken toe te vertrouwen aan de NVWA.

Vanuit de pluimveesector kwamen veel protesten tegen het plan. De controles zouden er in de praktijk niet beter op worden, maar wel duurder gaan worden. De NCAE heeft bovendien geen missers gemaakt tijdens de fipronilcrisis.

Voortbestaan verzekerd

De ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Carola Schouten (LNV) lieten vorige al blijken dat ze twijfelen over de aanbeveling van Sorgdrager en dat ze graag de mening van de Kamer daarover horen. Nu de motie met ruime meerderheid is aangenomen, lijkt een zelfstandig voortbestaan van de NCAE verzekerd.

De Kamer stelde zich ook achter een motie van D66 en CDA om de deelname van private kwaliteitssystemen aan ketenborging te stimuleren. De regering zou daar actief mee aan de slag moeten gaan en eind dit jaar het parlement op de hoogte moeten stellen van de vorderingen.

Stoppen met wegmengen

Een derde aangenomen motie keert zich tegen het mengen van vervuilde en 'schone' levensmiddelen om zo uiteindelijk onder de vastgestelde normen te blijven. Dat is onder meer gebeurd met eieren die fipronil bevatten, volgens Tjeerd de Groot (D66) met goedkeuring van de NVWA.

De Groot viel er minister Bruins vorige week fel op aan. Die ontkende van dit wegmengen te weten. Door de motie van D66 moet de minister nu orders geven aan de NVWA dat het mengen niet langer mag worden toegestaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 3°
  70 %
Meer weer