Niveau+voedselveiligheid+verdeelt+de+coalitie
Nieuws
© Elly Roebroek

Niveau voedselveiligheid verdeelt de coalitie

Heeft Nederland een 'robuust' stelsel om de voedselveiligheid te waarborgen of 'rammelt het aan alle kanten'? Het kabinet en coalitiepartij D66 verschillen daarover grondig van mening, bleek donderdag tijdens een Kamerdebat over de fipronilaffaire.

De ministers Carola Schouten (LNV) en Bruno Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gingen met de Kamer in debat over het rapport van de commissie Sorgdrager dat oorzaak en aanpak van de fipronilbesmettingen in de pluimveehouderij analyseert. Tegelijkertijd werd onder de loep genomen wat is ondernomen om herhaling van zo'n incident te voorkomen.

Bruins koos een positieve insteek. 'Ons stelsel van voedselveiligheid is robuust en dat moet ook zo blijven.' Hij voegde er aan toe dat 'het fipronilincident ons op scherp heeft gezet', zowel de pluimveesector als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben ervan geleerd. Ze maken 'goede stappen vooruit'.

Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) reageerde als door een wesp gestoken. 'Dit stelsel rammelt aan alle kanten. Hoe kan de minister zeggen dat ons voedsel veilig is? Dat weten we helemaal niet.' Hij kwam met een hard verwijt aan Bruins die zou hebben toegestaan dat 'schone' eieren door pakstations met besmette eieren werden gemengd om zo als partij onder de fipronilnorm te blijven. 'In het najaar van 2017 zijn op grote schaal eieren gegeten die niet voldeden aan de Europese norm', verweet hij de bewindsman.

Verbeteringen

Schouten probeerde het oplopende meningsverschil enigszins te sussen door vast te stellen dat de voedselveiligheid in Nederland zich op een 'hoog niveau' bevindt, maar 'er zijn wel verbeteringen in te maken'. De fipronilaffaire heeft ons volgens de LNV-minister met de neus op een aantal feiten gedrukt.

Eensgezindheid was er over de conclusie van de commissie Sorgdrager dat in alle agrarische sectoren de kwaliteitsbewaking beter moet. Dat houdt onder meer in dat alle IKB-systemen hard aan het werk moeten om zich te kwalificeren voor erkenning door ketenborging.nl. Dit initiatief voor toetsing van kwaliteitsschema's ging in 2013 van start, maar nog geen enkel systeem voldoet aan de criteria.

Duidelijk is dat de politiek de trage gang van zaken niet lang meer accepteert. Schouten meldde dat IKB Ei nu wel bijna zover is. In de loop van april kan de inschrijving bij ketenborging.nl starten.

Behoud van NCAE

In het Kamerdebat bleek dat een meerderheid van de politiek kiest voor behoud van de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE). Sorgdrager adviseerde om dat instituut onder te brengen bij de NVWA, maar vanuit de sector komt daartegen veel verzet. De pluimveevakgroep LTO/NOP wijst onder meer op de kostenverhoging die dat met zich mee zal brengen en het feit dat de NCAE niet in de fout is gegaan bij de fipronilaffaire.

Een motie van CDA, VVD, D66 en CU vraagt het kabinet om de huidige structuur van de NCAE te handhaven. 'We steunen deze motie', reageerde minister Bruins. 'We hebben behoefte aan rust aan het front.'

• Lees meer over de fipronilaffaire

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer