SPNA onderzoekt zaaidichtheid en nestelgedrag vogels

Op de proefboerderij van SPNA Agroresearch in Nieuw Beerta is een proef gestart met zomertarwe. Naast onderzoek naar ziekteresistentie wordt er ook gekeken naar de invloed van zaaidichtheid op het nestelgedrag van vogels.

Voor de proef is een mix gemaakt van vier rassen zomertarwe. Deze wordt in de proef vergeleken met een monocultuur van één ras. Wouter Otter van SPNA heeft zelf de zadenmix samengesteld. 'Wij hopen te zien dat het zaaien van een rassenmix tot minder ziekteaantastingen in het veld leidt. Wij werken met Quintus, Noblesse, Lavett en Harenda. Elk ras heeft zijn eigen mate van ziekteresistentie en afrijping. De afrijping per ras wil je natuurlijk zo dicht mogelijk op elkaar hebben. En dat is gelukt met deze mix.'

In het kader van natuurinclusieve landbouw wordt er in de proef ook gewerkt met verschillende zaaidichtheden. Op deze manier hoopt Otter verschil in het nestelgedrag van vogels te zien. 'In een dicht opeengepakt gewas kan een vogel moeilijk een nest maken. Daarom testen we met een ruimere zaaiafstand van 15 centimeter, in plaats van de standaard 12,5 centimeter.'

Ziekteresistentie

Otter hoopt dat de proef in de komende jaren kan worden voortgezet. 'Om echt een goed verschil te zien in ziekteresistentie en het nestelgedrag, zou je deze proef minstens drie jaar lang moeten uitvoeren. Dan heb je goede cijfers om met elkaar te vergelijken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer