Een+beleving+voor+de+zintuigen
Reportage
© Marieke Verbiesen

Een beleving voor de zintuigen

In dertig jaar tijd gingen ze over van gangbare naar biologische teelt en breidden ze uit met een winkel, logies, horecagelegenheid en natuurbeheer. Tom (55) en Yvonne (52) Romme willen iets voor hun omgeving betekenen.

Met je ogen dicht waan je je in een middeleeuwse herberg. In de lucht hangt de zurig-zoete geur van een open haard die in de nacht is uitgegaan, van hammen die hangen te drogen en oud hout. En als je ogen open zijn, waan je je nog steeds in een middeleeuwse herberg.

De herberg was eens de vierhonderd jaar oude pachthoeve van de Witheren van Postel in Lage Mierde. Vanaf 2000 begon Tom Romme met eigen handen de restanten van de hoeve om te bouwen tot herberg, die negen jaar later werd geopend. 'Deze heeft de rondingen van een vrouw', zegt Romme. Ook dat is beleving.

Inmiddels is De Buitenman een geliefde uitvalsbasis voor dagjesmensen, toeristen en vertierzoekers. De Buitenman is regelmatig een podium voor bluesbands. Er wordt gegeten en gedronken van biologische en streekproducten, grotendeels van eigen bodem. 'Want de boerderij is de basis', benadrukt Romme. 'Daar begon het in de jaren tachtig allemaal mee.'

De boerderij moet naadloos overlopen in de natuur en andersom

Tom Romme, biologische aspergekweker in Lage Mierde

Andere richting

Tom en Yvonne Romme trouwden in 1987 en gingen in het ouderlijk huis wonen van Tom, pal naast de oude pachthoeve. Ze runden een gangbaar tuinbouwbedrijf, tot het besef doordrong dat ze het anders wilden doen. 'We wilden biologisch gaan boeren en de natuur meer in ons werk integreren', vertelt Romme. 'Eerst dachten we aan een verhuizing naar Frankrijk. Maar al gauw zagen we in dat we hier alles hadden wat we nodig hadden: onze families en vrienden, een prachtige omgeving en een goede basis.'

De keuze voor een biologische aspergekwekerij en natuurboerderij was niet moeilijk, de overstap wel. 'We waren onze tijd ver vooruit. Natuurbeheer en biologisch telen stonden nog in de kinderschoenen. Ik heb mezelf alles moeten leren. Bovendien er was geen markt voor biologische asperges. Ik heb mijn eigen afzetkanalen gecreëerd.'

De asperges verkopen ze in de eigen winkel naast de herberg, waar ze ook het vlees van hun runderen en varkens verkopen, evenals andere streekproducten. Onder eigen naam liggen de biologische asperges ook in natuurvoedingswinkels, op markten en in supermarkten in binnen- en buitenland.

In de winkel verkopen de ondernemers hun eigen biologische producten en streekproducten van anderen.
In de winkel verkopen de ondernemers hun eigen biologische producten en streekproducten van anderen. © Marieke Verbiesen


Neventakken

Om extra inkomen te genereren, startte het ondernemersechtpaar een herberg met horeca en terras en richtten ze het woonhuis in als logies. Zelf verhuisden ze naar een woning 300 meter verderop.

Ze organiseren evenementen en activiteiten, soms samen met andere ondernemers in de regio, en leiden mensen op aanvraag rond op hun bedrijf. Zo kunnen bezoekers met eigen ogen zien waar de kruiden en groenten vandaan komen en dat de koeien, varkens en schapen tussen het graan en de graslanden grazen.

Meer tijd voor natuurbeheer

Door de verbreding in werkzaamheden kunnen Tom en Yvonne kleinschalig en duurzaam boeren en meer tijd besteden aan natuurbeheer. 'Dat begint langzaamaan vorm te krijgen, vooral door de samenwerking met de beheerders van landgoed De Utrecht en Brabants Landschap en de steun van provincie Noord-Brabant.'

Romme heeft een halve hectare draspoel en een hectare bos aangeplant, maar zijn plannen zijn veel groter. 'Ik wil de beleving uitbreiden. Daarvoor wil ik het bedrijf verbinden met de omgeving. De boerderij moet naadloos overlopen in de natuur en andersom.'

Uitbreiding

De boerderij wordt uitgebreid met een zichtstal en pluktuin. Daarnaast wil Romme in samenwerking met Stichting Heideboerderij het aantal schapen uitbreiden tot driehonderd, zodat de kudde met een herder de heide in de omgeving kan beheren. Op termijn moeten de verschillende takken onafhankelijk van elkaar rendabel zijn, zodat ze door anderen kunnen worden gerund en zelfstandig kunnen voortbestaan. Vorig jaar heeft Luuk Romme (25), de oudste van vier kinderen, de biologische aspergekwekerij al overgenomen.

'Ondernemen betekent voor mij niet alleen maar geld verdienen. Boer zijn is een oerberoep. Ik wil in nauwe verbinding met de natuur mijn werk doen. Op deze manier hoop ik iets beters en mooiers achter te laten voor deze en volgende generaties', zegt Romme.

Volgens de ondernemer groeit de waardering voor de sector door dit verhaal te vertellen aan gasten en bezoekers. Toch beseft hij dat ze nog maar aan het begin staan van een lange weg om Nederlanders kennis te laten maken met de boerderij en het platteland. 'In de ons omringende landen zijn stadsmensen veel meer verbonden met de streek en is er veel meer draagvlak voor boeren. Dat is hier nog altijd niet vanzelfsprekend.'

Biologische boerderij en natuurbeheer
De Buitenman in Lage Mierde is een biologische boerderij met winkel, horeca en natuurbeheer. De boerderij grenst aan een bijzonder landschap. Achter de aspergevelden stroomt waterloop De Reusel, waarna het 3.500 hectare grootte natuurgebied van landgoed De Utrecht zich uitstrekt in de Brabantse Kempen. Het gebied voert wandelaars, fietsers en ruiters over heide en door bos en Kempische dorpjes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer