Sierteeltexport+dankzij+planten+in+de+plus
Nieuws
© Dirk Hol

Sierteeltexport dankzij planten in de plus

De export van sierteeltproducten viel in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent hoger uit dan in 2018. De groei is vooral te danken aan de plantenverkoop.

De uitvoer van bloemen en planten vertegenwoordigde in de eerste drie maanden van dit jaar een waarde van 1,7 miljard euro. De plus van 2 procent werd mede bereikt door een toename van de export van pot- en tuinplanten met 8 procent, terwijl in maart 2018 de verkoop met 11 procent terugviel door een koude start van het voorjaar.

Tot en met maart is de voorsprong in het plantensegment 7 procent. De exportwaarde ligt in het eerste kwartaal op 600 miljoen euro. De bloemenuitvoer liep in de afgelopen maand 7 procent achter bij 2018. Met 1,1 miljard euro is de bloemenverkoop in de eerste drie maanden van dit jaar 1 procent kleiner dan vorig jaar.

Grote krimp

De krimp bij bloemen in maart was in omvang de grootste sinds maart 2014, toen er een daling van 11 procent werd geregistreerd. 'Relatief grote dalingen en stijgingen op maandbasis blijven typerend voor de groothandel. Dankzij de marktspreiding is er een dempend effect, waardoor er op totaalniveau de laatste jaren een gematigde groei kon worden gerealiseerd', zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De krimp van 18 procent bij bloemen op de Duitse markt in de afgelopen maand is illustratief voor de sterke fluctuaties in de handel. De omzet voor Pasen viel vorig jaar in maart en valt dit jaar in april. In april 2013 en 2015 deed zich een soortgelijke situatie voor, waarbij de bloemenexport naar de Bondsrepubliek beide keren met ongeveer 10 procent daalde. De huidige achterstand van 6 procent op Duitsland, met een marktaandeel van 27 procent verreweg de belangrijkste bestemming, baart niettemin zorgen, aldus de VGB.

Kopzorgen

Het recente uitstel van brexit heeft de zorgen over de Engelse markt niet getemperd bij de VGB. Een harde brexit met onvoldoende facilitaire ondersteuning bij de douane en fytosanitaire autoriteiten kan voor de sector rampzalig zijn, meent de koepelorganisatie van sierteelthandelaren.

In het eerste kwartaal is in zeven van de top-10 afzetlanden groei gerealiseerd. Praktisch alle landen die planten afnemen, noteren in de statistieken van Floridata, het bureau dat de exportcijfers bijhoudt, een plus. In het bloemensegment is dat beeld gemengder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 15°
  10 %
Meer weer