Grote+groep+varkens+houden+begint+met+gezonde+biggen
Achtergrond
© Maartje van Berkel

Grote groep varkens houden begint met gezonde biggen

Paul Deckers heeft bijna negen jaar ervaring met het houden van vleesvarkens in grote groepen. Met dat systeem kan hij prima werken en behaalt hij goede resultaten. De belangrijkste voorwaarde is starten met goede gezonde biggen.

Het systeem van grote groepen vleesvarkens (meer dan 200 per groep) met een sorteerstation zet niet door in Nederland. Er zijn maar een paar vleesvarkenshouders die ermee werken en een aantal is er ook weer mee gestopt.

Zo niet Paul Deckers uit Sint Odiliënberg. Hij heeft zes groepen, elk met 250 vleesvarkens. Daarnaast heeft hij nog een traditionele stal met 230 vleesvarkens. 'Het draait goed met de grote groepen en ik haal dezelfde resultaten als met de vleesvarkens in de traditionele stal. De groei ligt gemiddeld boven de 800 gram per dag.'

Goed werkend station

Belangrijk in de grote groep is een sorteerstation dat goed werkt. De varkens lopen door dit station, worden gewogen en gaan op basis van hun gewicht naar een van de twee vreetruimtes. Daar krijgen ze voer dat past bij hun gewicht. Het ProSort-sorteerstation werkt nog steeds prima. Het is in de ogen van de ondernemer het beste station.

Ik zeg altijd maar zo: zit er geen probleem in de biggen, dan komt het er ook niet uit

Paul Deckers, vleesvarkenshouder in Sint Odiliënberg

De varkens lopen er probleemloos doorheen, er zijn geen opstoppingen en het wegen is accuraat. Ieder sorteerstation werkt opzichzelfstaand, het wegen en sorteren werkt altijd. 'Het enige punt dat speelde, is dat soms de verbinding tussen weegstation en computer wegviel en gegevens niet binnenkwamen', zegt de vleesvarkenshouder. Sinds de laatste software-update tweeënhalf jaar geleden heeft hij dat probleem niet meer gehad.

Automatische sortering

Naast het voeren op gewicht is het voordeel van het systeem de volledige automatische sortering van de varkens aan het einde van de ronde. Deckers stelt in op welk gewicht hij de varkens wil uitsorteren, zet een paar hekken om en 's avonds liggen alle varkens klaar. 'Het enige dat ik nog doe, is de beren en de gelten scheiden voor ze op transport gaan.'

Cruciaal voor goede resultaten met grote groepen is de aanvoer van goede gezonde biggen van één leeftijd. 'Dan is de gewichtsspreiding klein bij de start en blijft dat ook zo. Ik zeg altijd maar zo: zit er geen probleem in de biggen, dan komt het er ook niet uit. Dat geldt ook voor vleesvarkens in de traditionele stal. Als daar ongezonde biggen binnenkomen, loopt het ook niet goed.'

Belangrijk blijkt wel om biggen met een TN Tempo of Duroc als vader op te leggen. 'Piétrain-biggen zijn te lui. Die gaan niet vreten.'

Salmonella

Als het de afgelopen jaren niet lekker liep in de grote groepen, dan kwam dat vooral door gezondheidsproblemen. Zo kreeg Deckers een keer salmonella binnen via de biggen. 'Die besmetting krijg je dan weer slecht weg.'

Vorig jaar zorgde eenzijdige longontsteking (APP) voor problemen. De vleesvarkenshouder heeft nog de laatste twee groepen daarvan zitten. Die gaan versneld naar de slachterij om uitval aan het einde van de ronde te voorkomen.

Bijten

In de grote groep zijn er doorgaans geen problemen met staart- of oorbijten. 'Twee keer heb ik een groep gehad met echte problemen door staartbijten. Dat kwam al met de biggen mee, net zoals oorbijten.'

Soms is er weleens kort sprake van staart- of oorbijten. Bij oorbijten komt dat door een besmetting met streptokokken. Staartbijten kan optreden als het klimaat een keer slecht is, door bijvoorbeeld een defecte diafragmaklep. Als het probleem is opgelost, stoppen de varkens weer met staart- of oorbijten en de beschadigde plekken drogen weer mooi op.

Afleiding

In de grote groep is er kennelijk genoeg afleiding, zodat de varkens niet doorgaan met bijten. Deckers heeft naast de gebruikelijke kettingen en rubberflappen in iedere groep vijf grote jerrycans met stro hangen. Dat blijkt goed speelmateriaal.

Rubberflappen en jerrycans zijn goed speelmateriaal.
Rubberflappen en jerrycans zijn goed speelmateriaal. © Maartje van Berkel

Dagelijks door de groep lopen voor de controle is geen enkel probleem. 'Het is niet gevaarlijk, zoals sommigen denken. De jonge varkens komen naar je toe en knabbelen aan kleding en laarzen. Hoe ouder ze zijn, hoe rustiger ze worden.'

Dunne mest lastig

Een lastig punt in de grote groep blijft volgens Deckers de verplichting van 40 procent dichte vloer. Dat zorgt voor hokbevuiling bij dunne mest. Samen met de voerleverancier probeert hij dan ook zo goed mogelijk op de mestconsistentie te sturen.

Daarnaast experimenteert de vleesvarkenshouder met toevoegingen aan het drinkwater. 'Met zuurtoevoeging alleen kom je er niet. Daarmee blijft het systeem niet schoon. Je moet afwisselen met reinigingsmiddelen.'

Stalklimaat

Sinds de start heeft de varkenshouder wel het stalklimaat aangepakt. De boogstal met foliedak gaf door opwarming te veel klimaatschommelingen. Daarom is er een plafond in de afdelingen gekomen met aan beide zijden een Oolman-systeem voor de luchtinlaat.

De grote groepen zijn gehuisvest in een boogstal.
De grote groepen zijn gehuisvest in een boogstal. © Maartje van Berkel

Dagelijks veel big data via weegsysteem
Via het weegsysteem krijgt varkenshouder Paul Deckers uit Sint Odiliënberg veel data binnen. Hij ziet dagelijks de groei van de varkens en de spreiding in de gewichten. Probleem vindt hij dat er nog geen goede verwerking is van de cijfers. 'Ik heb wel veel big data, maar de vraag is wat ik er allemaal mee kan. Bovendien gaat het verwerken van al die gegevens niet automatisch.' Deckers maakt van de cijfers nog zelf grafieken om de groei te volgen. De dagelijkse groei zet hij weer om naar weekcijfers. Dagcijfers schommelen altijd, zodat de groei niet goed is te volgen, vindt de varkenshouder. Wel is het duidelijk dat sterke dagelijkse schommelingen een teken zijn dat het niet lekker loopt. 'Wat ik verder heb geleerd, is dat de groei in de eerste 28 dagen na opleg cruciaal is. Doen de biggen het dan goed, dan is het eindresultaat doorgaans ook goed. Het is voor mij nog de vraag wat ik kan doen om de groei bij te sturen, als deze in het begin tegenvalt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer