'Varkenshouderij enorm veranderd en dat gaat door'

Als je 35 jaar in de varkenshouderij in de regio Neder-Oostenrijk actief bent, heb je veel zien veranderen. 'Enorm veel zelfs', stelt Josef Kaiblinger, bedrijfsadviseur bij supplementenproducent Biomin.

%27Varkenshouderij+enorm+veranderd+en+dat+gaat+door%27
© Twan Wiermans

Wat heeft in die 35 jaar de grootste impact op u gehad?

'De forse daling van het aantal varkensboeren. Ik begon als bedrijfsadviseur met een klantenbestand van 275 varkenshouders. Nu zijn dat er 120. De bedrijven zijn gemiddeld meer dan verdubbeld in omvang. Van 30 zeugen inclusief vleesvarkens en 30 hectare grond naar 70 tot 90 zeugen gesloten met 70 hectare. Wel zijn het allemaal familiebedrijven gebleven.'

De afgelopen vijf jaar was er in de Oostenrijkse varkenshouderij bijna geen bedrijfsontwikkeling en die trend zet door

Josef Kaiblinger, bedrijfsadviseur bij Biomin

Wat is er op de bedrijven veranderd?

'Bedrijven zijn veel professioneler geworden in de zin van aandacht voor voeding én diergezondheid. Vroeger werd veel gecorrigeerd met antibiotica, maar dat is nu totaal anders.

'Zo is bijvoorbeeld de biosecurity flink aangescherpt en hebben dierenartsen ook in Oostenrijk een veel belangrijkere rol gekregen op het boerenerf.

'Het is noodzakelijk dat wij als voeradviseurs nauw met hen samenwerken. Elkaar over en weer informeren en elkaars expertise respecteren, met als doel maximaal rendement voor de boer.'

• Lees ook: Groeikansen met steeds meer beperkingen

Zijn varkenshouders veranderd?

'In de basis niet. Iedereen wil nog steeds geld verdienen met het houden van varkens. Wel is dat nu lastiger. De concurrentie is flink toegenomen, omdat het een mondiale markt is geworden. Blijvers zijn gemotiveerd en goed geïnformeerd, maar stoppers zijn lastig in beweging te brengen.

'Wat mij ook opvalt, is dat varkenshouders nu wel op vakantie gaan. Daar was vroeger geen sprake van.'

Wat maakt jouw werk boeiend?

'Het optimaal voeren van de varkens is elk jaar weer verschillend. Varkenshouders telen hun eigen voedergranen en de kwaliteit en kwantiteit is en blijft wisselend.

'Dit jaar was het extreem warm en droog, waardoor de opbrengst wat lager is. Daarentegen zijn er minder problemen met schimmels en de productie van mycotoxinen.

'De kennis over deze gifstoffen van schimmels en de effecten op de varkensproductie is de afgelopen decennia ook enorm toegenomen.'

Wat gebeurt er de komende tien jaar?

'De afgelopen vijf jaar heeft er in onze varkenshouderij al bijna geen bedrijfsontwikkeling meer plaatsgevonden. Het ontbreekt aan grond.

'De omgeving tekent ook steeds vaker bezwaar aan tegen schaalvergroting. Het kan soms wel tien jaar duren voordat je kunt bouwen.

'Daarom verwacht ik dat het aantal varkenshouders halveert en dat er dan ook minder dan de huidige 2,8 miljoen varkens worden gehouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer