Van+neerslag+op+kasdek+verdampt+10+procent
Nieuws
© Vidiphoto

Van neerslag op kasdek verdampt 10 procent

Van de neerslag die op het kasdek valt, gaat 10 procent verloren door verdamping voordat het kan worden opgevangen in bassins, meldt Glastuinbouw Waterproof.

Dat blijkt uit onderzoek dat heeft plaatsgevonden bij gerberakwekerrij Holstein Flowers in De Lier. Voor Hoogheemraadschap Delfland onderzocht Kasper Keizer, student aan de TU Delft, hoe de afvoer van hemelwater op een tuinbouwbedrijf verloopt bij (hoos)buien.

In maart 2017 installeerde Keizer meters op diverse plaatsen van een kas van Holstein Flowers. De vier hoeken van het kasdek kregen regenmeters, er werden camera's geplaatst en een groot aantal afvoerpijpen werd uitgerust met niveaumeters. Hiermee kon worden gemeten of de capaciteit van het afvoersysteem toereikend is om grote hoeveelheden neerslag te kunnen verwerken.

Ruime marge

Tijdens de onderzoeksperiode bleven ernstige hoosbuien uit, maar de beeld- en meetapparatuur leverde wel veel informatie op. 'Wellicht kan de verdamping van 10 procent bij de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde kasdekmaterialen of -coatings een aandachtspunt zijn', reageert het hoogheemraadschap op de uitslag van het onderzoek.

Tijdens het onderzoek heeft geen overstort vanuit het bassin naar de sloot plaatsgevonden en de standpijpen van het bedrijf bleken goed op hun taak berekend. Het belangrijkste leerpunt was dat een tuinder bij de opvang- en afvoercapaciteit rekening moet houden met de traagheid in het systeem. 'Het is belangrijk om te zorgen dat de standpijpen en horizontale leidingen niet te snel vollopen. Glastuinders kunnen het beste een ruime marge in acht te nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer