Glastuinbouw voldoet voor 70 procent aan zuiveringsplicht

De glastuinbouw voldeed eind vorig jaar voor 70 procent aan de zuiveringsplicht, meldt Platform Duurzame Glastuinbouw (PDG).

Glastuinbouw+voldoet+voor+70+procent+aan+zuiveringsplicht
© Nieuwe Oogst

In haar jaarrapportage stelt PDG dat gedurende het afgelopen jaar het aandeel 10 procent is gestegen. Dat was te danken aan acties op het gebied van communicatie en handhaving, staat in het jaarverslag.

'Om ook het resterende percentage te overtuigen, is naast continuering van de communicatie ook steeds meer behoefte aan toezicht- en handhaving', stelt PDG. 'De aandacht voor praktische implementatie en concrete verbeteringen, alsmede voor het waterbewustzijn, zal de komende jaren worden voortgezet en gemonitord.'

Wachtlijsten

De invoering van de individuele zuiveringsplicht op 1 januari 2018 was kort dag, schrijft PDG in de rapportage. Eind 2015 werd besloten dat glastuinders hun water minimaal 95 procent moeten zuiveren. 'Als gevolg van de korte overgangstijd en daarop volgend wachtlijsten bij installateurs van zuiveringstechnieken, was het niet voor ieder glastuinbouwbedrijf mogelijk om per direct een werkende zuiveringsinstallatie te hebben. Het aantal bedrijven dat aan de wetgeving voldoet, is echter snel toegenomen tot een geschatte 70 procent.'

Het werkelijke percentage zou wel eens hoger kunnen uitvallen dan 70, vermoedt het platform. Dat komt doordat er individuele bedrijven volgens het nullozersprotocol werken, maar nog niet als zodanig geregistreerd staan. Nullozers hebben geen zuiveringsinstallatie nodig.

Individueel

Glastuinders kunnen ook collectief hun waterzuivering regelen. Dat moeten zij op 1 januari 2021 in orde hebben. Volgens PDG blijkt een aantal van deze collectieve initiatieven niet haalbaar en besluiten telers alsnog de zuivering individueel op te pakken.

In de loop van 2019 komt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met meer cijfers over de zuiveringsplicht. In PDG werken overheden, de glastuinbouw en milieuorganisaties samen op het gebied van duurzaamheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer