Vooruitzichten+waterpeil+ongunstig+door+droogte
Nieuws
© VidiPhoto

Vooruitzichten waterpeil ongunstig door droogte

Het grondwaterpeil in grote delen van Nederland en Duitsland is nog steeds niet hersteld van de droogte van vorig jaar. Het is maar de vraag of dit bij de start van het groeiseizoen wel het geval is.

Vooral op de zand- en lössgronden in de Achterhoek, Oost-Brabant en Limburg is de droogte nog hardnekkig. De grondwaterstand staat in deze gebieden decimeters onder het gebruikelijke peil.

Op een enkele plaats staat de grondwaterstand zelfs 75 centimeter onder het gebruikelijke peil, blijkt uit een rondgang van LTO Nederland langs lokale bestuurders. In verschillende droge regio’s geldennog steeds permanente beregeningsverboden.

Lange termijn

Droogte-expert en hydroloog Niko Wanders ziet dat de Rijn wel op niveau is gekomen, dankzij de regen van de laatste tijd. De langere termijn baart hem echter zorgen.

‘In het voorjaar krijg je eerst het smeltwater in de Rijn, maar ‘s zomers is deze rivier voor de basisafvoer sterk afhankelijk van het grondwaterpeil in Duitsland. Dat peil is echter nog niet hersteld.’

Verschillen

Het neerslagtekort is niet in heel Nederland van het hetzelfde niveau. Zo is de droogte in het zuiden, zuidoosten en oosten veel ernstiger dan in bijvoorbeeld het Groene Hart.

Op veel kleigronden kan bovendien extra water ingelaten worden. Om 75 centimeter grondwater te herstellen, is wel 200 millimeter regen nodig. Deze hoeveelheid valt volgens Wanders normaal gesproken in een kwartaal.
‘Deze winter is de neerslag wat minder dan normaal. Februari is echter een onvoorspelbare maand. Pas in april kunnen we een goede voorspelling maken van de situatie.’

Gemiddeld over heel Nederland is er sinds april 2018 121 millimeter minder neerslag gevallen dan er is verdampt. Normaal is er in deze tijd van het jaar een overschot van 171 millimeter. Met droog en vrij zonnig weer in het vooruitzicht wordt het neerslagtekort alleen maar groter.

Afvoer Rijn

De website waterpeilen.nl houdt de waterstanden in de rivieren bij. De forse regenval van vorige week zondag leverde deze week een kleine hoogwatergolfje in de Rijn op op. De piek passeerde op donderdag bij Lobith met een afvoer van 3315 m3/s en een waterstand van 10,88 m +NAP. Normal gesproken is de gemiddelde afvoer voor deze tijd van het jaar ongeveer 2800 m3/s.

Inmiddels is de afvoer al weer onder dat gemiddelde gezakt en de komende week zet die daling door, meldt Waterpeilen.nl. Rond het einde van de maand zal de waterstand dan ook onder de 8,5 m zakken met een afvoer bij van ca 1700 m3/s.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer