Waterschap adviseert te wachten met mest uitrijden

Waterschap Limburg adviseert boeren en loonwerkers te wachten met mest uitrijden. Dat uitstel houdt het water langer in de sloot vast en herstelt daarmee de grondwaterstand.

Het waterschap wil graag zoveel mogelijk water vasthouden en roept boeren op om stuwen in de zomerstand te laten staan en bewerking van het land uit te stellen waar mogelijk. Zo kan de grondwaterstand herstellen van de droogte in 2018.

Melkveehouder Thieu Bongers uit Kelpen-Oler bekijkt met LLTB bestuurder Jan Veltmans de waterstand in zijn sloten. 'Na de zomer stonden die helemaal droog. Het water dat in de winter is gevallen, hebben we allemaal vastgehouden en daar kunnen we de zomer mee in', vertelt Bongers.

Beregenen

De LLTB steunt de oproep van het waterschap, mits de bedrijfsvoering dit toelaat. 'De landbouw is de grootste toevoeger van water en we vinden het belangrijk dat ook in droge periodes de ondernemers vrij kunnen beschikken over grondwater', geeft Veltmans aan. 'Daartegenover staat dan dat we van de zomer ook mogen beregenen', voegt Bongers toe.

Het water moet de kans krijgen te infiltreren naar het grondwater. Ook de peilgestuurde drainage moet daarom in de zomerstand blijven staan. 'Afgelopen winter is alleen het laagste drainagevlak volgelopen. Er moet nog iets van 30 centimeter bij om ook de hogere vlakken vol te krijgen', weet Bongers.

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer