Offensief tegen huisvestingstekort Westland

Met de presentatie van de eerste drie locaties voor huisvesting van zevenhonderd arbeidsmigranten is het Westland het offensief gestart tegen het accommodatietekort voor werknemers in de glastuinbouw. Een tiental locaties staat nog op de nominatie.

Offensief+tegen+huisvestingstekort+Westland
© Haijo Dodde

Binnen twee jaar moeten er in het Westland minimaal tweeduizend extra bedden voor arbeidsmigranten zijn gerealiseerd. Gemeente, Glastuinbouw Westland en de verenigde uitzendbranche (WVU) hebben daarvoor een gedetailleerd draaiboek opgesteld, met criteria waaraan locaties moeten voldoen en de te volgen procedures.

Volgens wethouder Karin Zwinkels van economische zaken is de nood hoog. 'De Westlandse economie is in belangrijke mate afhankelijk van tijdelijke arbeidskrachten. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Goede faciliteiten zijn nodig om werknemers te trekken.'

Stagnatie

Tuinders geven aan dat de ontwikkeling van hun bedrijven stagneert door onvoldoende huisvesting voor arbeidsmigranten, merkt Zwinkels. 'De algemene woningnood in het Westen is sowieso groot, vandaar dat we openingen hebben gezocht om dicht bij de bedrijven woonruimte in te richten.'

Die gedegen voorbereiding werpt zijn vruchten af, stelt voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland. 'Met de eerste drie locaties in Naaldwijk, Honselersdijk en Poeldijk maken we een vliegende start. In de toetsingscriteria zijn alle eisen verwerkt van overheid en bedrijfsleven.'

'Verder hebben we vooraf de aanpak gestroomlijnd, om voor iedereen duidelijkheid te scheppen en knelpunten weg te nemen', vult Vooijs aan.

Arbeidskrachten werven

In totaal werken in het Westland twaalfduizend arbeidsmigranten, waarvan nu slechts een derde in de gemeente woont. 'Om schaarse arbeidskrachten te werven en te binden is huisvesting een belangrijk middel', zegt Vooijs.

De aanpak in het Westland is vooruitstrevend, meent Zwinkels. Ook de provincie werkt mee met een ontheffing om de bedrijfsbestemming voor maximaal tien jaar om te mogen zetten in de functie tijdelijke huisvesting. 'Mits het de herstructurering in de glastuinbouw niet voor de voeten loopt. Dat is ook een belangrijk aandachtspunt voor de regionale economie.'

Volgens Vooijs is dat ook vastgelegd in de criteria waaraan huisvestingslocaties moeten voldoen. 'We hebben die samen opgesteld, zonder verborgen agenda's. Het gemeenschappelijke bewustzijn van de noodzaak om dit op te lossen, is de sleutel voor het succes van dit initiatief.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer