Huisvesting+moeilijk+door+krapte
Nieuws
© Nieuwe Oogst/Monique Jansen

Huisvesting moeilijk door krapte

Het huisvesten van arbeidsmigranten wordt lastiger door de huidige verhitte woningmarkt. Dat schrijft Gelders gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) aan de Provinciale Staten.

De brief was woensdag onderdeel van bespreking in een Statencommissie van Provinciale Staten. De gedeputeerde wijst erop dat goede huisvesting in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van werkgevers, gemeenten en woningcorporaties. Toch ziet de provincie ook voor zichzelf een rol weggelegd om goede huisvesting te faciliteren.

Het Rivierengebied en Noord-Veluwe zijn in Gelderland de gebieden met de meeste arbeidsmigranten. In het Rivierengebied is veel werk voor arbeidsmigranten, onder meer in de landbouw. Aan de noordkant van de Veluwe zijn veel vakantieparken te vinden waar arbeidsmigranten tijdelijk huisvesting vinden.

Waarschuwing

Verschillende Statenleden waarschuwen dat de aandacht voor de huisvesting van arbeidsmigranten niet ten koste mag gaan van woningen voor oorspronkelijke inwoners in de gebieden. 'Goede communicatie en toelichting kan veel problemen en ongemak voorkomen', stelt CDA-Statenlid Elsa Rijssenbeek.

Er zijn drie soorten arbeidsmigranten. De eerste groep is slechts een paar weken in de regio, de tweede groep zijn de 'seizoensarbeiders' en de derde groep vestigt zich in Nederland. Volgens de gedeputeerde hebben deze groepen een verschillende aanpak nodig. De provincie hanteert een driesporenbeleid om voor passende huisvesting te zorgen.


Registreren

Zowel in het Rivierengebied als in Noord-Veluwe is de huisvesting van arbeidsmigranten opgenomen in regionale woonagenda's. In de andere regio's lijkt de opgave minder groot, maar volgens de gedeputeerde van Gelderland is dat lastig na te gaan, omdat veel arbeidsmigranten zich niet registreren en er veel illegale huisvesting is.

Meijers wijst op goede voorbeelden waarbij gemeenten, in overleg met bedrijven, in gesprek gaan met de arbeidsmigranten en ze wijzen op de mogelijkheid tot inschrijving.

Onderzoek afgerond

In Rivierenland is een onderzoek naar de omvang van de groep afgerond. Naar schatting verblijven er 15.000 tot 25.000 arbeidsmigranten. Meijers wil het onderwerp ook agenderen in andere regio's.

Provincie Gelderland wil daarnaast praktische kennis verzamelen en delen. Zo wil gedeputeerde Meijers gemeenten helpen om wat te doen aan de beeldvorming rond arbeidsmigranten. 'Het zijn waardevolle arbeidskrachten die de Gelderse economie nodig heeft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer