Actieplan+%27Groen+Goud%27+voor+biodiversiteit+Noord%2DHolland
Nieuws
© Bert Hartman

Actieplan 'Groen Goud' voor biodiversiteit Noord-Holland

Vijftien Noord-Hollandse organisaties in het landelijk gebied hebben de provinciale vertaling van het Deltaplan Biodiversiteit vastgesteld onder de noemer van 'Groen Goud'.

De coalitie van terreinbeheerders, natuur- en milieuorganisaties, landbouworganisaties, onderwijsinstellingen en Rabobank kring Noord-Holland Noord hebben in 'Groen Goud' de landelijke doelstellingen vertaald naar concrete maatregelen voor Noord-Holland. Doel is de biodiversiteit in natuur- en landbouwgebieden te verbeteren.

Trots

Provinciaal voorzitter Rona Uitentuis van LTO Noord is trots dat Noord-Holland als een van de eerste provincies die vertaalslag heeft weten te maken. 'Bewust net voor de provinciale statenverkiezingen, zodat ons aanbod om serieus werk te maken van de biodiversiteit kan worden meegenomen in de coalitiebesprekingen.'

Wat de natuurgebieden betreft ligt de nadruk op het voltooien van het Nationaal Natuurnetwerk (NNN) en het verbeteren van de natuurkwaliteit. Concreet staan vijf natuurprojecten in diverse regio's op het programma. Uitentuis is blij met de intentie om vaart te maken met de voltooiing van de begrensde NNN-gebieden.

Het is aan de politici of ze straks het 'groene goud' pakken, dat hiermee voor het oprapen ligt

Rona Uitentuis, voorzitter LTO Noord Noord-Holland

Breed draagvlak

Vooral het brede draagvlak binnen de coalitie is volgens Uitentuis een sterk punt in het provinciale actieplan. 'Er is eensgezindheid over de gemeenschappelijke koers die we willen varen, waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt.'

Voor landbouwgebieden zijn zeven mogelijke maatregelen genoemd, die ertoe moeten leiden dat de biodiversiteit op minimaal 15.000 hectare aan agrarische percelen wordt vergroot. Uitentuis: 'Dat gaat van meer rust in het bouwplan tot kruidenrijk grasland en van bloemrijke akkerranden tot de aanleg van typisch Noord-Hollandse landschapselementen.'

Overbruggingskrediet

De komende vier jaar werken de organisaties hun plan verder uit, waarbij de provincie wordt gevraagd om een soort overbruggingskrediet te verlenen. 'Uiteindelijk moeten de kosten voor de extra beheermaatregelen in 2023 door de markt worden vergoed', legt Uitentuis uit.

Ze vervolgt: 'Het is aan de politici of ze straks het 'groene goud' pakken, dat hiermee voor het oprapen ligt.' Voor de uitvoering is het, naast financiële steun van de provincie, volgens de coalitie ook nodig dat het beleid en de regelgeving meer aansluiten op de dagelijkse praktijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
 • Zondag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer