Sjoerd+Galema+informateur+Fries+waterschap
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Sjoerd Galema informateur Fries waterschap

Oud-bestuurder van FrieslandCampina Sjoerd Galema gaat bij Wetterskip Fryslân aan de slag als informateur van het nieuwe algemeen bestuur. Het CDA heeft hem voorgedragen.

De fracties van CDA, geborgde landbouw, Lagere Lasten Burger, VVD, geborgde bedrijven en ChristenUnie spraken maandagavond in het Van der Valk hotel in Leeuwarden hun steun uit voor de aanpak die het CDA wil volgen.

Tumult

Eind vorige week ontstond tumult toen Water Natuurlijk informateur Germ Gerbrandy naar voren schoof. CDA voelde zich als grootste partij hierdoor gepasseerd. Voor de CDA-informateur waren net wat meer stemmen dan voor de informateur van Water Natuurlijk.

Lijsttrekker Bé de Winter van het CDA: ’Het CDA staat voor een open, zorgvuldig en transparant proces. Daarom start wat ons betreft eerst het informatieproces. Hierin wordt onderzocht wat de meest kansrijke, dan wel meest gewenste mogelijkheid tot vorming van een coalitie is. Met Sjoerd Galema als informateur hebben we een ervaren bestuurder die het proces kan leiden.'

Te vlug

Lijsttrekker Tieneke Clevering van Water Natuurlijk zegt dat de partij te 'vlug' is geweest met het aanwijzen van een informateur. 'Daar hebben we van geleerd. Een volgende keer delen we de partijen van te voren mee dat we een informateur willen aanstellen en zeggen we niet, informateur succes.'

Waterbeleid

Sjoerd Galema is ondernemer en voorzitter van VNO-NCW Noord. Hij was eerder gedeputeerde namens het CDA en in deze functie onder meer verantwoordelijk voor
het waterbeleid. Vervolgens had hij een bestuursfunctie bij FrieslandCampina.

Galema woont in Hartwert. ‘Goed waterbeheer is voor het werkgebied van Wetterskip Fryslân een zorg die net zo vanzelfsprekend is als gezond eten, drinken en schone lucht
voor de inwoners. Ik vind het een voorrecht om met alle gekozen en geborgde fracties te onderzoeken hoe we kunnen komen tot een gedragen coalitie die het bestuur van
Wetterskip Fryslân en de uitvoering van haar taken zo goed mogelijk vorm kan geven’'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer