Winst+voor+VVD%2C+verlies+voor+CDA+in+westelijke+waterschappen
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Winst voor VVD, verlies voor CDA in westelijke waterschappen

In West-Nederland blijft VVD de grootste in Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Rijnland. In Noord-Hollands Noorderkwartier is de grootste winst voor Groen, Water & Land. CDA verliest in meerdere waterschappen, blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslagen.

VVD blijft met vijf zetels de grootste partij in Waterschap Amstel Gooi en Vecht. De Partij voor de Dieren wint een zetel en komt hiermee uit op vier zetels. Ook PvdA en Water Natuurlijk hebben vier zetels. CDA verliest een zetel en houdt er twee over. De Groenen winnen er een en komen op twee. ChristenUnie komt met een zetel in het bestuur. De Socialistische Waterschapsvereniging keert niet terug, zij verliest haar enige zetel.

De VVD wint in Hoogheemraadschap van Delfland. Ze behaalt een zetel extra ten opzichte van vier jaar geleden en komt uit op vijf zetels. Winst is er ook voor Partij voor de Dieren, de partij krijgt er een zetel bij en komt hiermee uit op drie zetels. De Algemene Waterschapspartij krijgt een zetel minder en behaalt er drie. CDA moet ook een zetel inleveren en komt met twee zetels in het bestuur. Water Natuurlijk blijft drie zetels houden. 50 Plus en ChristenUnie/SGP behouden allebei een zetel.

Groen, Water & Land

Grote winnaar in Noord-Hollands Noorderkwartier is Groen, Water & Land, de partij wint drie zetels en komt uit op zeven. VVD en Water Natuurlijk moeten er beide een inleveren en behalen ieder drie zetels. CDA verliest twee zetels en houdt twee zetels over. PvdA behoudt drie zetels. Natuurlijk Boeren, Burgers en Waterbelang verliezen een zetel en houden er een over. Winst is er voor 50 Plus en AWP Niet politiek, wel deskundig, beide partijen krijgen er een zetel bij en behalen twee zetels. ChristenUnie krijgt te weinig stemmen om in het bestuur te komen.


Waterschapspartij Hollandse Delta blijft de grootste partij in Waterschap Hollandse Delta. Ze wint een zetel extra en komt hiermee uit op zeven. CDA verliest een zetel en houdt er twee over. VVD en PvdA behouden allebei twee zetels. Water Natuurlijk en SGP moeten er beide een inleveren en houden er een over. ChristenUnie behoudt haar enige zetel. 50 Plus wint een zetel en behaalt in totaal twee zetels. Winst is er ook voor Hollandse Delta Natuurlijk die van een naar twee zetels gaat.

Verschuivingen

Binnen Hoogheemraadschap van Rijnland zijn weinig verschuivingen. VVD behaalt 20,3 procent van de stemmen, Water Natuurlijk 13,9 procent en CDA 13,5 procent. Water Natuurlijk is weer de grootste partij in De Stichtste Rijnlanden. De partij behaalde zeven zetels (van de 23) in het algemeen bestuur, één zetel meer dan in 2015. De VVD heeft een zetel moeten inleveren; nieuwkomer 50PLUS heeft één zetel behaald.

In het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is Water Natuurlijk binnen de categorie ingezeten als grootste partij uit de bus gekomen. De VVD is geëindigd op de tweede plaats, zij behaalden in 2015 de meeste zetels. De derde plaats is voor de Partij van de Arbeid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer