Goud en veel zilver bij innovaties Eurotier

Bij de Innovation Awards in het kader van Eurotier was de jury niet kwistig met goud. Slechts één inzender streek met die hoogste eer. Wel waren er vijfentwintig zilveren awards, werd woensdag bekendgemaakt.


Goud+en+veel+zilver+bij+innovaties+Eurotier
© Eigen Foto

De tweejaarlijkse beurs Eurotier in het Duitse Hannover wordt dit jaar gehouden van 13 tot en met 16 november. In eerdere edities waren er beduidend meer gouden awards. Volgens de jury is het aantal gouden awards afhankelijk van de kwaliteit van de inzendingen. Wel krijgt ongeveer tien procent van alle inzendingen voor de awards er één.

Die ene gouden award was voor de Speedy Through Suction Unit van Meier-Brakenberg. Dit opbouwstuk voor de hogedrukreiniger zorgt voor het beter verwijderen van voerresten. Als een soort stofzuiger worden die uit de vloer gezogen.

Zilver

Onder de winnaars van de zilveren medailles ook een aantal Nederlandse inzendingen. Voor Nedap was het eigenlijk drie keer prijs. Een is voor het Nedap Fertility Management Systeem in combinatie met een realitybril. Het fertelity-systeem is verbeterd, waardoor gegevens gemakkelijker zijn te raadplegen en te rangschikken.

Nieuw daarbij is de Nedap Cow Control, dat nu nog in een onderzoeksfase verkeert, maar dat binnenkort op de markt komt. De speciale lens is nog niet boer-proef. Met de lens kan de ondernemer, mede met behulp van het positiesysteem van Nedap, in de stal zien welke koeien tochtig zijn of een attentie nodig hebben. Dit wordt boven de koe met een beeldmerk aangegeven.

De boer kan zelf met handgebaren of commando's acties doorgeven. Stel dat een koe te lang in de box ligt, dan kan de boer direct aangeven dat hij een koe heeft gezien en deze van de attentielijst af kan, zonder dat er een telefoon voor nodig is.

Een andere noviteit is de Nedap Smart Flow. Een nieuwe, draadloze melkmeter, waarbij een sensor in de vlotter de gegevens doorstuurt. Doordat de melk niet wordt opgehouden, beïnvloedt dit systeem ook het vacuüm niet.

Zelfsluitend voerhek

Voor Spinder zijn er twee awards. Een is voor het zelfsluitend voerhek. Bij dit voerhek signaleert een sensor hoe lang dit hek dicht zit. Mocht dit langer dan een ingestelde tijd zijn, dan geeft deze een signaal. Dit is handig voor wanneer een externe specialist de vast gezette koeien controleert of behandelt.

De andere award is voor de Autolift Gate, waarbij de ondernemer met de telefoon poorten op afstand kan bedienen, om zo koeien te sturen. MS Schippers won eveneens een zilveren award met hun MS Korund. Hierbij wordt de pas gemolken koe in een laag water geplaatst, waarbij ultrasound geluiden de klauwen onderzoekt. Bij klauwproblemen wordt een koe na de volgende melkbeurt gesepareerd om behandeld te worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer