Consument+geeft+mening+over+hoogtechnologisch+voedsel
Interview
© Eigen Foto

Consument geeft mening over hoogtechnologisch voedsel

Het AgriFoodTech Platform peilt middels een rondreizende stand de mening van consumenten over de toepassing van technologie binnen het voedselsysteem. De projectleiding van deze 'Hoog Technologisch Eten'-stand is in handen van FME en ZLTO. Alexander Formsma (ZLTO) regelt de uitvoering van dit rondje Nederland.

Hoe ver mag de technische ontwikkeling omtrent voedsel gaan?

Alexander Formsma, ZLTO

Wat is het AgriFoodTech Platform (AFTP)?

'Het is een initiatief van LTO Nederland, FME (ondernemersorganisatie voor de technologische industrie), FNLI (koepelorganisatie van de Nederlandse levensmiddelenindustrie), de vier technische universiteiten van Wageningen, Delft, Eindhoven en Twente en de onderwijsinstellingen die zijn aangesloten bij de Groene Tafel. Het platform wil de maatschappelijke betrokkenheid en dialoog over toepassing van techniek bij voedselproductie en -verwerking op gang brengen en verbreden.'

Waarom?

'De wereld en maatschappij veranderen en technologische ontwikkelingen gaan snel. Met maatschappelijke betrokkenheid en dialoog wil het Platform bijgedragen aan een leefbare, welvarende en duurzame wereld, met Nederland als voorbeeldland.

'Middels het ontwikkelen van sociale en technologische innovaties kunnen we bijdragen aan het verstevigen van de (economische) positie van Nederland.'

En dat kan allemaal met een rondreizende stand?

'We willen consumenten kennis laten maken met hoog technologisch voedsel. En, belangrijker nog, we vragen ze naar hun mening hierover. Wat vinden ze van de huidige mogelijkheden en ontwikkelingen en hoe ver mag het van hen gaan met techniek en voedsel? We willen dit jaar alle provincies aandoen en op een driedaags festival staan. Denk aan Pinkpop, Lowlands of Best Kept Secret.'

Is de mening van de consument belangrijk?

'We kunnen zo ongeveer alles met techniek. Denk aan kweekvlees en 3D-voedselprinters. Maar de vraag is of de consument hier wel aan toe is en wat de gevolgen hiervan zijn. We willen peilen tot hoever het maatschappelijk draagvlak reikt. Kijk alleen al naar het sociale vraagstuk; eten is voor veel mensen een sociale gebeurtenis, maar als er straks een pil op de markt komt met alle benodigde voedingsstoffen voor een dag, dan gaat de charme van eten er wellicht vanaf. Aan de andere kant zal techniek een heel belangrijke rol spelen in het vraagstuk: hoe gaan we de wereld op een duurzame manier voeden in de toekomst?'

Wat vindt het AFTP hier zelf van?

'Wij nemen hier geen standpunt over in. Ons doel is om de mening van de consument te peilen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer