Midden-BrabantGlas rondt aanleg glasvezel af

De operatie van Midden-BrabantGlas om het buitengebied tussen Den Bosch en Breda van glasvezel te voorzien, is vorige week officieel afgerond. 'Het was hectisch', blikt initiatiefnemer Jo van de Pas terug op de afgelopen twee jaar.

Midden%2DBrabantGlas+rondt+aanleg+glasvezel+af
© Pixabay

Hoeveel aansluitingen zijn er nu?

'We hebben nu om precies te zijn 4.276 actieve leden. Er is 800 kilometer aan glasvezelkabel aangelegd.'

We zijn bijna een jaar bezig geweest met vergunningen om zes boeren aan te sluiten op glasvezel

Jo van de Pas, Midden-BrabantGlas

Is het doel gehaald?

'Onze prognose was om minimaal 3.000 aansluitingen te realiseren. In het begin liep het niet zo hard met aanmeldingen, maar het wekte vertrouwen toen er meer privaat vermogen van leden in werd gestopt. Toen kwam het goed op gang.'

Ging alles toen van een leien dakje?

'Het was hectisch met veel meerwerk. Je begint te graven en dan kom je van alles tegen. Zoals beschermde diersoorten als salamanders en vlinders waarvoor je vaak grote omwegen moet maken. We zijn bijna een jaar bezig geweest met vergunningen en dergelijke om zes boeren aan te sluiten. Deze dingen zijn niet te voorspellen.'

Is heel Midden-Brabant nu voorzien van glasvezel?

'Nee, we zijn nog steeds bezig. Zo kunnen we vanwege regelgeving en vergunningen pas op 1 april graven en boren onder de dijklichamen tussen Den Bosch en Geertruidenberg.

'In Bokhoven zijn er nog 36 aanmeldingen bij gekomen die we moeten aansluiten. In de gemeente Vught staan te veel bomen en was de dekkingsgraad in eerste instantie te laag waardoor alles vertraging heeft opgelopen. En zo zijn er nog een paar van die bijzondere gevallen.'

Is de rek er nu uit?

'We hebben voor 8.000 adressen in het buitengebied de infrastructuur al klaarliggen. We schatten in dat er 125 tot 150 aansluitingen per jaar bij komen. Verder verwachten wij over zes à zeven jaar een enorme groei door te maken in de woonkernen.

'De prijzen van de commerciële partijen zullen stijgen, terwijl wij als coöperatie een vast tarief hanteren. Over dertien à veertien jaar hebben wij de financiële lasten weggewerkt en zullen onze tarieven naar beneden gaan. Dan wordt het verschil nog groter.'

Die stap komt nu dus nog te vroeg?

'We hebben een pilot gedaan in de kernen van Galder en Molenschot, maar we zijn daar enigszins terughoudend in. Ziggo is nog best concurrerend met scherpe prijzen. Wij kunnen die lage prijzen niet bieden, want we kunnen geen verschil maken tussen dorpskernen en het buitengebied.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer