Water+Natuurlijk+wint+terrein+in+Oost%2DNederland
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Water Natuurlijk wint terrein in Oost-Nederland

Bij de waterschappen in het oosten van het land zijn geen hele grote verschuivingen te zien. Bij waterschap Drents Overijsselse Delta lijken de veranderingen na de verkiezingen het grootst. Het CDA is bij verschillende waterschappen niet meer (alleen) de grootste.

Bij Drents Overijsselse Delta verliest het CDA twee van de vijf zetels en komt uit op drie. Water Natuurlijk is hierdoor alleen de grootste met vijf zetels. De VVD stijgt van drie naar vier en Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel stijgt van een naar drie zetels. ChristenUnie moet het met een zetel minder doen en houdt er twee over. 50plus komt nieuw in Drents Overijsselse Delta met een zetel en de PvdA, in de afgelopen periode goed voor een zetel, deed niet meer mee in dit waterschap.

Ook bij waterschap Vechtstromen is Water Natuurlijk de grootste geworden. Hier telt de partij zes zetels, gevolgd door het CDA met vijf zetels. Het CDA blijft hier stabiel. De VVD stijgt een zetel en komt uit op drie. ChristenUnie verliest een zetel en houdt er een over. De SGP verliest zijn enige zetel en ook de ouderenpartij moet het met een zetel minder doen. Het houdt er een over. 50Plus is nieuw met een zetel.

VVD de grootste

Bij Waterschap Vallei en Veluwe krijgt de VVD er een zetel bij en komt uit op vier en is daarmee de grootste partij in dit waterschap. De SGP en PvdA verliezen allebei een zetel en houden er daardoor allebei twee over. 50Plus stijgt een zetel en komt uit op twee.

Bij waterschap Rijn en IJssel is de verandering heel overzichtelijk. Het CDA verliest er een en de PvdA krijgt er een bij. Hierdoor is het CDA niet meer alleen de grootste. CDA en Water Natuurlijk hebben allebei vijf zetels.

Bij waterschap Rivierenland tenslotte is het CDA ook niet langer alleen de grootste. Water Natuurlijk krijgt er een zetel bij en komt nu ook uit op vier. De AWP en LRR hebben in dit waterschap een gezamenlijke lijst en verliezen twee zetels. Ze houden er een over. Partij voor de Dieren doet in dit waterschap mee en stijgt van een naar twee zetels. ChristenUnie levert er een in en komt uit op een zetel. 50Plus krijgt er juist een bij en komt uit op twee.

Bij alle waterschappen lag de opkomst dit jaar een stuk hoger dan de vorige keer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer