%27Kosten+exact+toewijzen+is+niet+te+doen%27
Achtergrond
© Fotopersbureau Jan Anninga

'Kosten exact toewijzen is niet te doen'

Wilbert Siebring is lid van het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen. De voorgestelde belastingsystematiek is twee keer besproken. 'Voor de landbouw, categorie onbebouwd, hebben we berekend dat de waterschapslasten afhankelijk van het type bedrijf met 30 tot 100 procent toenemen.'

'Daar schrokken we van. We hadden zo'n sterke toename niet verwacht', zegt Siebring, tevens akkerbouwer in Erica (Drenthe).

Hij schat in dat de waterschapslasten voor een gemiddeld landbouwbedrijf toenemen van 2.500 tot 2.800 euro naar 3.250 tot 5.600 euro of meer. 'Dat de waterschapslasten verdubbelen, kunnen we niet accepteren. We krijgen er geen betere service voor terug. Dat blijkt nergens uit.'

• Lees ook: Forse stijging waterschapslasten dreigt

Het nieuwe systeem voor waterschapsbelasting is gebaseerd op toepassing van het profijtbeginsel. Dat zorgt voor discussie, denkt Siebring. 'Er zijn zoveel projecten binnen het waterschap waarbij je niet kunt kwantificeren wie welke kosten moet dragen. We spreken niet voor niets van een watersysteem. Dat betekent dat alles met elkaar in verbinding staat en dat elke actie een effect heeft op de totale waterhuishouding.'

Hij vervolgt: 'Wij vinden het daarom niet terecht als alle lasten naar de landbouw worden toegerekend. Ook mensen in de steden en dorpen zijn gebaat bij een goed watersysteem.' Het huidige systeem vindt hij zo slecht nog niet. 'Daar kunnen we beter mee leven.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer