'Infuus' Roode Vaart moet voller

Waterschap Brabantse Delta staat samen met andere overheden voor de keuze om de inlaatcapaciteit bij de Roode Vaart vanuit het Hollands Diep te verdriedubbelen tot tien kubieke meter water per seconde. Aanleiding is het extreem droge 2018.

%27Infuus%27+Roode+Vaart+moet+voller
© Koen van Wijk

De grondwaterstand in het beheersgebied van Brabantse Delta staat een halve meter tot een meter lager dan in een gemiddeld jaar. ‘We beginnen zeer waarschijnlijk in april 2019 vanuit een slechte startpositie’, benadrukt dijkgraaf Kees-Jan de Vet van waterschap Brabantse Delta. ‘Maar we willen niet zomaar het groeiseizoen starten met onttrekkingsverboden. Daar zijn de economische belangen van de land- en tuinbouw in deze regio te groot voor. Daarom moet het roer snel om.’

De voorbereidende werkzaamheden voor een extra inlaat bij de sluis Roode Vaart in Moerdijk zijn dit jaar al in gang gezet. Met elektrische pompen en leidingbuizen moet West-Brabant standaard voorzien worden van 3,5 kubieke meter water per seconde extra aan oppervlaktewater.

Maximale sluiscapaciteit

In een later stadium kunnen via dezelfde route ook de polders in het uiterste westen van de provincie, alsmede de Zeeuwse eilanden Tholen en Sint Philipsland van zoet water worden voorzien. Hiermee is voorgesorteerd op de beslissing van het rijk om het Volkerak-Zoommeer opnieuw zout te maken. Maar die plannen zijn dit najaar in de ijskast gezet.

‘En toch gaan we dit nu doorzetten’, zegt De Vet. ‘Dat komt echt puur door de droogte van dit jaar en dat we daar, gezien de klimaatverandering, waarschijnlijk vaker mee te maken krijgen. We moeten ambitieus zijn in het belang van de regio en gaan nu voor de variant met de maximale sluiscapaciteit. Dus als alles doorgaat, kan er straks tien kubieke meter water per seconde vanuit het Hollands Diep via de Roode Vaart West-Brabant instromen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer