Negatief+handelsbalans+voor+granen+in+Europese+Unie
Nieuws
© Twan Wiermans

Negatief handelsbalans voor granen in Europese Unie

De Europese Unie (EU) is het afgelopen jaar veranderd van een netto-exporteur voor granen in een netto-importeur.

Vanuit de Europese Unie is van 1 juli tot en met 17 maart ruim 20,5 miljoen ton graan geëxporteerd. In dezelfde periode werd 21,9 miljoen ton graan aangekocht vanuit landen van buiten de EU. Daarmee is sprake van een negatieve handelsbalans voor granen. Vorig jaar was de EU tot half maart nog netto-exporteur van 6,1 miljoen ton graan.

De halfjaarcijfers voor de handel in granen van en naar de EU voor het seizoen 2018-2019 bevestigen de trend van een moeizame export. Van 1 juli tot eind december 2018 werd 15,5 miljoen ton graan uitgevoerd. Dat was 30 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde, schrijft RVO in het weekbericht granen.

Afnemers

Belangrijke afnemers van graan vanuit de EU zijn: Algerije (23 procent), Saoedi-Arabië (20 procent), Egypte (5 procent), Libië (4 procent) en China (3 procent). De uitvoer van tarwe bedroeg 9,2 miljoen ton en dat is 34 procent minder dan gemiddeld in de voorgaande vijf jaar.

In het eerste half jaar van het graanseizoen 2018-2019 importeerde de EU met 15,1 miljoen ton graan 80 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Dit wordt vooral veroorzaakt door de 117 procent stijging van de maisinvoer. Hofleverancier van de mais is Oekraïne met een aandeel van 48 procent, gevolgd door Brazilië (32 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer