FvD%2Dstemmer+is+%27klimaatgekte%27+zat
Analyse
© NFO

FvD-stemmer is 'klimaatgekte' zat

Zo'n 14 procent van de boeren en tuinders zegt op Forum voor Democratie (FvD) te stemmen. Wat maakt voorman Thierry Baudet en zijn partij populair bij menig boer?

Ook in de opiniepeiling van Maurice de Hond lijkt FvD aanhang te krijgen. In de laatste peiling van 10 maart stond de partij na de VVD met negentien zetels virtueel op de tweede plek in de Tweede Kamer. Rick Nieman, presentator van het televisieprogramma WNL op Zondag, noemde FvD vorige maand 'de lightversie van de PVV'.

FvD heeft duidelijke overeenkomsten met de PVV. Beide partijen verzetten zich tegen de gevestigde partijen, staan kritisch tegenover Europa en hekelen het Nederlandse immigratiebeleid. Er zijn vooral verschillen in benadering. Waar PVV-voorman Geert Wilders een uiterst scherpe en confronterende toon in debatten kiest, is de toon van FvD-voorman Thierry Baudet wat milder en meer op ondernemers gericht.

Een tweede punt dat goed scoort onder sommige boeren is dat Baudet fel tegenstander is van klimaatmaatregelen, een thema dat ook de agrarische sector raakt. De FvD-voorman windt er geen doekjes om dat hij het absurd vindt dat tuinbouwbedrijven van het gas af moeten. Dit valt goed bij agrarische ondernemers die de buik vol hebben van de verscherpte klimaatregels. 'Ik wil van de klimaatgekte af', liet een deelnemende boer aan het Nieuwe Oogst Opiniepanel weten.


De agrarisch ondernemer gaf dat als belangrijkste reden om op FvD te stemmen. Daarbij zijn boerenzonen Henk Otten en Theo Upt Hiddema herkenbare figuren naast voorman Thierry Baudet. Dat zij afkomstig zijn uit agrarische gezinnen, schept vertrouwen bij veel boeren. Niet voor niets is een grote meerderheid van plan om op een boer of tuinder te gaan stemmen.

Hiddema, afkomstig uit het Friese Holwerd, richtte samen met Baudet in 2015 de partij FvD op. Otten, boerenzoon uit het Drentse Hijken, is lijsttrekker van FvD in de Eerste Kamer. Duidelijk is dat de partij vooral aan de Provinciale Statenverkiezingen meedoet om zetels te krijgen in de Eerste Kamer. De leden van de Provinciale Staten kiezen immers de Eerste Kamerleden. Baudet onderstreepte deze week het 'grote belang van de Provinciale Statenverkiezingen voor de Eerste Kamer' tegenover Nieuwe Oogst.

Of het roer in de provincies echt omgaat door de nieuwkomer, valt te betwijfelen. Weliswaar doet de partij in alle twaalf de provincies mee, maar de kieslijsten zijn kort en de verkiezingsprogramma's heel algemeen. De lijsttrekkers van de FvD in de provincies zijn vrij onbekend bij het grote publiek.

Baudet en enkele andere kopstukken staan op kandidaatslijsten van meerdere provincies, maar mogen alleen worden gekozen in de Staten van de provincie waarin ze wonen. Of er straks FvD-leden op het pluche in de provinciehuizen komen te zitten, zal vooral afhangen van de bereidheid van andere partijen om samen te werken met de nieuwkomer.